Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Новият ден" на 14 септември

Снимка: БГНЕС

Ден преди 15 септември, във Варна учебната година откриват в университетите. Ще ви срещнем с няколко бъдещи военни медици и ще ви направим съпричастни на официалните церемонии в Медицинския и в Техническия университети с репортажите на Даниела Стойнова и на Светлана Вълкова.

Румен Геновще ни срещне с Александър Григоров - председател на варненския клуб по кану каяк „Черно море Бриз“. Освен ръководител, той продължава да се състезава. Григоров се завърна с 5 медала, от тях два златни от държавното първенство в Пловдив.

Поставяне на четири споделени обществени компостера планират от фондация Гея. Компостерите ще бъдат монтирани в районите на Гръцката махала, „Чайка”, а също и на ул. „Брегалница”, където са студентските общежития на ИУ и МУ във Варна. Основните притеснения са, че мнозинството от хората вероятно не са съвсем запознати с компостирането и може ще се притесняват да ги използват, споделят от фондацията. Как се поддържат компостери ще ни разкаже един от доброволците в проекта – Вилислава Славова.

В ефира на Радио Варна продължаваме темата за законната и незаконна сеч. Мобилно приложение, посредством което всеки от нас може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч създаде природозащитната организация WWF България. Злоупотребите в горите са ежедневие, а опазването им зависи от всички нас, коментира за Радио Варна Константин Христов от WWF. По думите му, сивият сектор в дърводобива у нас по експертни оценки е около 150 млн. лв. годишно. Ще чуем повече за това как действа приложението и какъв вид сигнали могат да се подават чрез него.

Рубриката на д-р Людмила Емилова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30