Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Новият ден" на 15 септември

Снимка: БТА

Разбираемо, на днешният 15-ти септември, акцентът в програмата ни ще са първите трепети на първокласниците, обучението в условия на епидемична обстановка...

Започваме срещата си с разговор с Виктор Тодоров, който вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Цялото му семейство се вълнува, че тръгва на училище. Той също...и своите вълнения сподели пред Димитрина Дончева.

Две варненски училища са част от програмата „Училища за пример” на фондация „Заедно в час”. Това са основното „Йордан Йовков” и средното „Найден Геров”. Програмата е двугодишна, а през миналата седмица завърши първото обучение за лидерските екипи. Как ще продължи инициативата, какви са целите и какво представлява самата програма? Репортаж на Александър Йорданов.

Ще ви заведем и до Балчик, където оказва се, както на много други места в страната, стопанската година е изключително тежка и вероятно ще доведе до  загуба за земеделските производители. Ако и следващата бъде такава, ще има масови фалити, коментират Атанас Жечев и Митко Петров от Балчик. Албена Иванова ни среща с двамата земеделски производители.

Как започва учебната година в у-ще "Васил Левски" в Аспарухов? Репортаж на Даниела Стойнова.

За мерките в една централно варненско училище ще научим в репортаж на Нина Милошевич.

Поканите в културния афиш.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#603 ТОП 20 (18.09.2020-25.09.2020)

публикувано на 18.09.20 в 18:47

"Post Factum" с Валери Великов, на 18 септември

Нали знаете, че петък може да не е голям празник, но пък е редовен. За някои от администрацията може и голям празник да е. Те най-вероятно са запразнили от обяд, предварително усещайки насладата от дългия четиридневен уикенд. Сигурен съм, че Пенка от деловодството още в 11 часа се е обадила на мъжа си да натовари касите с буркани в багажника..

публикувано на 18.09.20 в 16:10

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 18 септември със Светлана Вълкова

Отзвук от Световния анимационен фестивал – разговор с художника Чавдар Гюзелев – член на журито Във Варна продължава 17-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” – среща с младия продуцент Ангел Иванов Актрисата от Варненския драматичен театър Милена Кънева за ролите и предизвикателствата на 2 х 25 Изложба на..

публикувано на 18.09.20 в 12:57

„Новият ден” на 18 септември с Мариела Димитрова

Състоянието на язовирите във Варненско и какъв е резервът на питейна вода за Варна и региона в 8.10 часа коментар от Ведат Сакаллъ управител на „ Напоителни системи “ ЕАД – клон „Черно море“. 8.40 – Ръгби клуб „Варна“ е в изкуствена кома. Варненското ръгби тръгна да се възражда истински преди няколко години и можеше сега да е доста напред,..

публикувано на 18.09.20 в 07:15
Св.София, Вяра, Надежда и Любов

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

За празника Вяра, Надежда, Любов и София - разговор с Любов Вълкова, ръководител на Университетската библиотека в ТУ-Варна. 1515 са пътно-транспортните произшествия на територията на Врана и региона от началото на годината до 15 септември - в ход е ежегодната акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Репортаж от посещението на..

публикувано на 17.09.20 в 12:43
Варна

"Новият ден" на 17 септември 2020 г. с Димитрина Дончева

Мобилен събирателен пункт за безвъзмездно обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата, ще бъде разкрит отново във Варна. В дните от 23 до 26   септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града. Полезни съвети за това как да подготвим опасния отпадък за предаване и как да съхраняваме подобни вещества в къщи-..

публикувано на 17.09.20 в 06:00

"Post Factum" с Валери Великов, на 16 септември

Започваме с коментар на две от важните новини от днешната реч за състоянието на съюза на председателят на европейската комисия Урсула фон ден Лайен. И двете ни касаят пряко. Първата е, че толкова коментираната минимална европейска заплата може и да стане факт, другата новина е, че е много възможно да бъдат спрени еврофондовете за корумпираните..

публикувано на 16.09.20 в 15:58