Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разказът на един музиковед

25 септември, петък, Арт салон на Радио Варна, 18:00 ч.
„Разказът на един музиковед” представлява мемоарно-автобиографична книга за един живот, разказан фрагментно. Розмари Стателова е родена във Варна през 1941 г. Тя израства в поликултурна семейна среда, което – според нея – играе важна роля в по-нататъшното й развитие. Акцентът върху музиката в тази среда – майката свири на пиано, бащата на цигулка – насочва детето от малко към музикалното поприще.
Розмари Стателова получава средно и висше музикално образование и – благодарение на брака й с музиковеда и композитора Слав Кожухаров – продължава под негова грижа да развива своите заложби на човек, отдаден на осмислянето на явленията на музиката и музикалната култура.
В текста се представя дългия път, който Стателова изминава от ранните си студентски опити като музикален критик до късните й музикално-антропологични студии и книги, посветени на съвременната популярна музика и музиката на малцинствата. Като учен-музиковед в БАН /Институт за изкуствознание/,
Розмари Стателова участва в множество международни научни срещи и проекти, които я отвеждат на различни места по света. Част от тези пътувания авторката описва по интересен начин, давайки възможност на читателя да се запознае с интересни обекти от музикалната география на съвременния свят.
Изданието е дело на издателство „Рива“, с което Розмари Стателова работи вече дълги години.
Части от книгата бяха публикувани http://svidetelstva.bg/…/05/24/rozmari-statelova-spomeni-5
29-ти Международен музикален фестивал “Откритие”, Варна 2020
С подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на ритъма с Мартин Иванов

21 септември, понеделник, 19.00 часа, зала Радио Варна ВОДЕЩ: Мартин Иванов от Институт "Либера" Мартин Иванов е един от онези българи, които са натрупали ценен опит навън, за да се посветят на нещо значимо тук. Той е композитор, диригент, изследовател и ритъм коуч, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижните..

обновено на 18.09.20 в 12:34

Благотворителната фотографска изложба Yachts & Girls

26 септември, събота, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Арт салонът на Радио Варна ще бъде домакин на благотворителната фотографска изложба Yachts & Girls . В изисканото пространство на галерията ще бъдат изложени 20 фотографии на модели, които са позирали на яхти в периода 2018-2020 г. Фотографиите са дело на Ивайло Петров . Те ще могат..

публикувано на 18.09.20 в 12:30

ДЖИПСИ ДЖАЗ&ФЮЖЪН

29 септември, вторник, Концертно студио на Радио Варна, 19:00 ч. Hot Club De Plovdiv е струнен джаз квартет, ориентиран към корените на джипси джаза. Музикантите от формацията Петър Койчев - китара, Любомир Толумбаджиев - цигулка, Момчил Ангелов - китара, Христо Минчев - бас, са обединени около автентичното звучене и виртуозността на Джанго..

публикувано на 15.09.20 в 09:16

Фестивал Откритие представя ROCK ACOUSTIC

2 октомври, петък, Концертно студио на Радио Варна, 18:30 ч. 29-ти Международен музикален фестивал “Откритие”, Варна 2020 представя РОК АКУСТИК (акустично представяне на авторски рок-композиции с участието на рок-групи)

публикувано на 15.09.20 в 09:11

Да се пренесеш в света на танца

Школа “Let’s Dance” ви кани да се разтоварите от проблемите на ежедневието и да се пренесете в света на танца. Ако все още не сте се запознали с магията на социалните танци, ако искате да изживеете нова емоция и да внесете разнообразие в своето ежедневие, това е мястото и моментът. Чрез танца можеш да изразиш всичките си емоции при това..

обновено на 15.09.20 в 08:26

Потопете се в танцовото изкуство с фолклорно студио „Орсе“

Фолклорно студио „Орсе“ е създадено през 1992 г. – първоначално към Двореца на културата и спорта, а по-късно към Асоциацията за български музикално танцов фолклор. Наименованието на Студиото е свързано с фамилните корени на неговия създател – Мария Дражева, доктор по музикално и танцово изкуство - така наричали всеки хороигралец в родното..

обновено на 18.01.20 в 06:11