Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна вечер на протести срещу кабинета във Варна

Протестиращите сравниха Изборния кодекс с Избирателния закон на Алеко

| обновено на 16.09.20 в 20:29

Протестите с искане за оставка на кабинета и на главния прокурор продъжлават и във Варна. Демонстрации срещу правителството има вече близо 70 дни. Днес поредният ден на недоволство започна с коментари за протестната акция на майките от инициативата "Системата ни убива. Припомняме, те блокираха един от входовете на новата сграда на парламента, а след това се барикадираха за часове вътре, като отказваха да напуснат. Събралите се за антиправителствената проява гледаха видеа от разигралите се събития в сградата на Народното събрание. Не закъсняха реакциите на протестиращите след приетите окончателно на второ четене промени в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на смесено гласуване - и с машина, но и с традиционната хартиена бюлетина.

По този повод протестиращите потърсиха аналогия между фейлетона на Алеко Константинов "Избирателен закон" и приетите текстове днес. Говорителят на протеста прочете откъс от произведението.

"Когато Алеко е писал фейлетона, и то с чувство за хумор и все пак с някаква критика, едва ли е предполагал, че някой ден, в 21 век, ние ще бъдем изправени пред същата угроза, която е описана в произведението. За съжаление, ако не се наложи вето, може  да се стигне и до този вариант", посочи дама от протеста.

Тя определи действията на правителството, свързани с въвеждане на противоепидемични мерки в училищата, като лицемерие, тъй като властта си затваря очите за децата с увреждания, а демонстрира загриженост за общественото и детското здраве. Коментарът й идва след изказване на премиера по случай 15 септември, в което той посочва, че приоритет на кабинета е полагането на усилия за предапзване здравето на децата. Според нея този коментар е нелогичен, като се има предвид какви са размерите на детските надбавки, помощите и средствата за деца в неравностойно положение.

Тя коментира още, че в Брюксел вече наблюдават случващото се в България и това е позитовна новина.

Млад мъж пък насочи вниманието на аудиторията към новия външен дълг на страната от 2,5 млрд. лева и отправи критики към кабинета.

След изказвания и на други недоволни граждани. Протестиращите отново решиха да проследят случващото се в столицата.


Снимки: Румен Сарандев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чобанов след консултациите: Финалното решение е на президента

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение, предаде БНР. Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е..

публикувано на 29.03.24 в 15:27
Милена Ангелова, главен експерт на АИКБ (в средата), проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област (вдясно), Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (вляво)

Милена Ангелова, АИКБ: Трябва да има по-малко изисквания и удължаване на преходните периоди за Зелената сделка

Зелената сделка от много добър инструмент се изроди в зелена инфлация, затова трябва да има удължаване на преходните периоди и намаляване на изискванията. В българското законодателство да се въведе доброволния стандарт за отчитане на малките и средни предприятия, за да бъдат те улеснени. Това заяви във Варна доц. д-р Милена Ангелова, главен..

публикувано на 29.03.24 в 14:51
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48