Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реставратори от четири страни ще консервират паметника на Бузлуджа

Снимка: Венета Николова

От днес до края насептември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв.м. Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа, коментира пред БТА проф. Томас Данце, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на Проект "Бузлуджа". По думите му това е най-големият проект, по който работи през последните 20 години. В следващите дни ще бъдат изградени предпазни съоръжения пред всяко мозаечно пано и подпокривна конструкция, които да ги опазят от водата – най-големият проблем пред паметника на Бузлуджа. За ремонтните дейности са осигурени 30 кубика чамово дърво, 400 кв.м. ламарина, пясък и бои.

Тепърва ще се търсят креативни решения за съхранението на мозайките. На този етап е ясно, че ще се прилагат различни технологии, защото авторите са използвали различни техники, коментира пред БТА проф. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в НХА.

Петнадесет световно признати български художници, сред които Иван Кирков, Теофан Сокеров, Йоан Левиев, Валентин Старчев, Димитър Киров са участвали при подреждането на 2 227 000 мозаечни камъчета, едно по едно.

Консервацията на паметника на Бузлуджа се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство "Keeping it Mоdern 2020"- Да го запазим модерно.

Нашата основна цел е не да запазим символа, а историята, заяви за БТА арх. Дора Иванова, която е инициатор за реставрацията на паметника на Бузлуджа, открит през далечната 1981 г. Монументът е използван само осем години и след промените през 1989 г. той не е поддържан и охраняван, суровите условия на връх Хаджи Димитър в Стара планина са причината за тежката разруха днес./БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ
Техничен терен

Над 500 бегачи се включват в ултрамаратона "Коджа Кая"

Над 500 бегачи ще участват в третото издание на състезанието „Коджа Кая”. То ще се проведе тази събота и неделя. С него ще бъде открит националния шампионат по скайрънинг. Стартът е в центъра на бургаското село Билка. Най-дългото от трасетата е 75 километра. Заради корона кризата тази година няма да има общ старт Състезателите ще стартират в 5..

публикувано на 23.04.21 в 09:51

Младежи от БЧК-Варна засадиха десет фиданки червен дъб в "Аспарухово"

Десет фиданки червен дъб засадиха на поляната до Аспаруховия вал в парка в едноименния квартал във Варна доброволци от младежката организация на БЧК. Поводът е Денят на земята и 100-годишнинната на младежката организация. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществото към темите..

публикувано на 22.04.21 в 16:51

Благотворителна кампания в помощ на бездомните животни организират тази неделя във Варна

Мащабна благотворителна инициатива "Подай ръка - спаси лапа" ще се проведе навръх Цветница (25 април) в Морската градина във Варна. Целта на инициативата е набирането на средства за есенната кампания по кастрация на безстопанствени кучета и котки. Това каза за Радио Варна Илияна Стойчева от "Animal Hope Varna", които са организатори на събитието заедно с..

обновено на 22.04.21 в 16:45

Стоян Пасев с почетен златен знак на Държавната агенция за метрологичен технически надзор

Председателят на  Държавната агенция за метрологичен технически надзор Петър Горновски награди с почетен златен знак на агенцията областния управител на Варненска област Стоян Пасев за доброто сътрудничество по време на съвместни проверки и бързата реакция за решаването на проблемите на гражданите от региона. Петър Горновски каза,че като пример..

публикувано на 22.04.21 в 16:33
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

обновено на 22.04.21 в 14:41
Наталия Николова

„Да почистим заедно“ – тази събота в кв. „Аспарухово“

Акция „Да почистим заедно“   ще се проведе тази събота /24 април 2021г./ в кв. „Аспарухово“ във Варна. Организатор на доброволческата проява е Наталия Николова, основател на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. В проявата може да се включи всеки, който желае да живее на по-чисто място и не пести усилия за това, каза за Радио..

обновено на 22.04.21 в 10:17

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43