Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 21 септември

Малта
Снимка: Николай Тодоров

Свежо морско настроение от Ваня Славова и Петър Венков!

В очакване на изгрева ще споделим топли емоции преди него в предаването „По първи петли” от второ студио на Радио Варна, където, ако отворим прозореца ще чуем чайките и гларусите...

И макар лятото да си отива все още ни се иска да остане, въпреки есенните цветя, чиито аромати превземат вече въздуха!  Ще ги чуете в ефира чрез песента на „Атлас”, ако останете с нас!

В  предаването ще има още много хубава и мелодична музика;  нови срещи, интересни места и приятни хора.

Ще посетим село Церова кория, разположено в котловина между Велико Търново и хребетите на Средна Стара планина. Наш гид сред местните там ще бъде колегата Александър Йорданов. Селото съществува още от римско време и дава на Варна кмета Иван Церов. По време на неговия мандат започва строителството на новата театрална сграда, полага се основният камък по каптажа на варненския водопровод, изграждат се нови улици, канализация и обществени сгради. Как изглежда Церова кория сега и избор ли е селото за живот на чужденци, които търсят балканската идилия?

Ще има и разходка с лодка, за да надзърнем в лежерното ежедневие на къмпингарите из Камчия. Доротея Николова  ни среща с един такъв летовник – Робин Пиро Доган, който, оказва се, макар да говори български език, по произход е от Турция, с арменски и кюрдски корени и с британски паспорт.

В случай, че ни дойде много водата, ще се доближим до огъня на пожарникарите-спортисти. Варненската пожарна през последните години успя да привлече много спортисти в редиците си. Най-добрият полигон за пожароприложен спорт е в морската столица. В редиците на пожарната има волейболисти, футболисти и футболистки и лекоатлети. Варненци са за седми пореден път шампион по волейбол сред пожарникарите в България.

И минути за култура сме приготвили с Аарън Луиджи Роси, който е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Наскоро той подари картина на Радио Варна. Макар да е потопен в приказната красота на Средиземноморска Малта, неговата мечта сега е за Черно море.

Отбелязваме 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората. Още от Йовка Гайкова-председател на Регионалния съюз на Трудово-производителните кооперации (ТПК) и ръководител на Кооперацията на хора с увреждания "Родина".ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05