Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 75 на недоволство срещу властта в София

Протестиращи се събраха за 75-ия си антиправителствен протест в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом, предаде репортер на БГНЕС.

Исканията на протестиращите не се променят – оставка на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, служебен кабинет и честни избори.

И тази вечер на протеста звучи музика. Най-честата тема, която се обсъжда е утрешното трето Велико народно въстание.

“Отровното трио” още вчера призова участниците във въстанието да се снабдят с домати и яйца.

В последните 10 дена сигурно няма пенсионер в България, който да не е превел по сметката на протеста допълнителните 50 лева подаяние от Борисов, заяви адв. Николай Хаджигенов, четейки писмо от Иван Василев на 92 г., който два пъти изпраща 50-те лева по сметката на протеста, но „Отровното трио” ги връщат.

Светът гледа на нас като на варвари, но не заради нас, а заради вас, Борисов. Хунта която търгува с човешки животи и нарушава човешки закони, добави Хаджигенов.

На всички им е писнало от Борисов, кражбите, лъжите, от липсата на върховенство на закона. Не, Борисов, ние не сме роби. Два пъти доказахме, че нас не ни е страх от вас и вече е време да си вървите, добави още Хаджигенов.

Арман Бабикян заяви, че българските учени са горди да подкрепят протеста на този свободен площад, независимо къде се намират. Част от тях преподават в Австралия, САЩ, Великобритания, те не са забравили, че са българи, за разлика от хората, които ни управляват. Утре трябва този площад да е пълен. Всеки да вземе роднини, приятели, съседи, всички, които искат свобода, а не да затварят лютеница, призова Бабикян.

Оценката е ясна – вън за Борисов, мутрите и мафията от властта на България, подчерта още Бабикян. Протестиращите го подкрепиха с викове „Оставка”.

Днес формулата за успех се оказа, че е да бъдеш мутра.

Но българите не искат да живеят така. Няма да допуснем тази власт повече у нас. И да, Борисов, и след теб няма да я допуснем, това е важно и за другите. Има две парламентарни сили, които ги поканихме да напуснат парламента. Те още са в Народното събрание. Така че ако случайно изберете утре някой друг, който не се казва Борисов, но се държи по същия начин, да знаете, че трябва отново да сме тук и да направим същото, независимо от коя партия е той, каза още Бабикян.

Протестиращите изхвърлиха  и 4 кашона с яйца по сградата на бившия Партиен дом. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31