Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Новият ден" на 23 септември

Снимка: БГНЕС

Проект за популяризиране на здравословния начин на живот  - здравословно хранене, опасност от затлъстяване при децата и повече спорт, реализира до края на 2021 г. от основно училище „П. Р. Славейков”. Доколко децата ни се хранят здравословно и защо дюнери и пици се оказват далеч по-вкусни разказва преподавателят по английски език Милена Янчева. 

Ветроходна академия "Кор Кароли" стартира поредното предизвикателство към младите. Целта на проекта „Наръчник за морска култура“ е да изгради морска култура по новаторски начин. Иван Симеонов ни среща с Антоанета Георгиева от академията.

Европейската седмица на спорта за пореден път във Варна. Кои спортни бази и за какъв период от време ще са отворени от днес?

От днес до края на седмицата мобилни пунктове ще събират опасните отпадъци на домакинствата. Варненци ще могат да предават безвъзмездно живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и др. подобни), лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, лекарства с изтекъл срок на годност и др. Кои са местата на пунктовете?

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”. До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската градина, малките римски терми и епископската базилика на античният Одесос на ул. „Хан Крум”, междублоково пространство в „Чайка”. Акциите са всяка събота. Антоанета Драганова, която освен доброволец към фондация „Гея”, участва активно и като доброволец в спасителния отряд на БЧК разказва как са подбрани местата за почистване.

С около 80% по-малко са туристите през летния сезон. Това сочат статистиките. Повече за това как преминаха летните месеци разказва пред Даниела Стойнова проф. Стоян Маринов.

В рубриката "Брегът на младостта" днес разказваме за 29-то предюбилейно издание на фестивала за попмузика "Откритие" с основателя му Доно Цветков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30