Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Граждани искат мораториум за изграждане на 5G мрежа на територията на община Балчик

| обновено на 24.09.20 в 16:30

183 души от Балчик са се подписали под искането за налагане на забрана за изграждане на антени за 5G-излъчване на територията на общината. В предложението – подписка, внесено до местния парламент, се излагат подробно мотивите за необходимостта от налагане и забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни (клетъчни) мрежи от пето поколение (5-th generation).

Основният мотив е необходимостта от допълнителни изследвания с оглед защита живота и здравето на хората, до изясняване на последиците от прилагане на технологията за клетъчен пренос на данни.

На общо заседание на постоянните комисии към Общински съвет – Балчик е взето единодушно решение за подкрепа на апела на местната гражданска инициатива и налагане на забраната за период от една година.

За окончателно решение предложението се внася на заседание на местния парламент на 30 септември. Вносител е Симеон Симеонов - председател на Постоянната комисия по здравеопазване, спорт и социални дейности.

Владимир Лафазански, общински съветник в Балчик, работещ в сферата на информационните технологии, коментира, че подкрепя така предложения мораториум върху надграждането на мобилните мрежи към 5G в община Балчик по 2 основни причини: първата е, че възможността за въвеждане на технологията след обществено обсъждане е заобиколена в България с оправданието, че в началото технологията ще ползва утвърдените вече честоти за 4G, последното не попречи провеждане на обсъждането в другите страни-членки.

Втората причина да подкрепя мораториума е убеждението ми, че е в полза на обществения интерес отлагането поне с 1 година на надграждането на мрежите.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната система в Северна Македония се подготвя за ваксинация против Ковид-19

Броят на заразените с коронавирус в Северна Македония миналата седмица е намалял с 9,9 процента, като същевременно се е увеличил броят на оздравелите, съобщава "Независен весник" . Властите смятат, че ситуацията е под контрол, а здравната система започна подготовката за васинацията против Ковид-19, пише изданието. Първите, които ще се ваксинират, са..

публикувано на 04.12.20 в 09:35

Танева: Няма война с МОСВ и МРРБ, имаме чудесна комуникация

Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред бТВ по повод на думите на колегата ѝ, отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което може да..

публикувано на 04.12.20 в 09:26
Пътят в местността Кабакум

Докъде стигнаха ремонтните дейности в местност Кабакум?

Ремонтните дейности в местност Кабакум все още не са приключили , установи репортерска проверка. Липсва тежката техника, която бе разположена по-рано там, но отсечката по нищо не личи да е завършена. В началото на декември сме, а по пътя все още има насипи от пръст, няма осветление, а асфалтирането е наполовина. Пътят се използва, въпреки поставените..

обновено на 04.12.20 в 09:07

Присъствени индивидуални часове започват от днес в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Присъствени терапевтични часове започват от днес (4 декември) за възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, каза за радио Варна директорът Жулиета Петкова. Те са въведени съгласно решение на Министерството на образованието и за провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното..

публикувано на 04.12.20 в 08:30

Варненци се стягат за Никулден

Шаранът за никулденската трапеза, който се продава на рибната борса във Варна е с цена 7,50 лева за килограм, с един лев повече от миналата година.  Даниела Стойнова разговаря с продавача Сюлейман Каменарски, който обясни причината, както и с купувачи, които предпочитат толстолоб, защото е с цена от 3 лева и 50 за килограм. За най-заможните има..

обновено на 04.12.20 в 07:51

Вълчи дол има нова аптека, скоро започва и работата по ски училището

След близо 10 години общинската аптека в сградата на поликлиниката във Вълчи дол отново работи. Отворена е в делнични дни от 8 до 17:30, както и през почивните дни от 9:30 до 14 часа. Има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и е добре заредена. Освен общинска, в града има и частна аптека. До края на годината се очаква да..

публикувано на 04.12.20 в 09:30

Тихо време, температурите се повишават

Сутринта ще е предимно облачно, на места мъгливо, по-късно ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. Преди обяд ще е почти тихо, но постепенно   вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, ще е слаб до умерен. Над районите ще прониква по-топъл въздух и преобладаващите максимални температури ще са между 6 и 11 градуса, по..

публикувано на 04.12.20 в 06:23