Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 150 улици във Варна ще са с нови имена

Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна реши да даде имена на улици в селищните образувания „Телевизионна кула“, „Акчелар“ и „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“. По този начин над 150 улици, които доскоро са били указвани чрез осеви точки, ще получат имената на актьори и дейци на културата, както и на географски  и исторически обекти, съобащват от ОбС-Ваена.

Сред  предложенията  са имена като Христо Христов –  дългогодишен актьор, изиграл над 120 роли в ДТ “Стоян Бъчваров“ – Варна, както и Станчо Станчев – режисьор във Варненския театър. Улици ще носят името на Братя Райкови – създателите на емблематичния детски театър „Щурче“ и  Петър Попйорданов (Чочо Попйорданов) – известен наш театрален и киноактьор, носител на множество номинации и награди.

Част от имената за СО „Акчелар“ включват това на българския театрален режисьор Стоян Камбарев, чието име носи и камерната сцена в ДТ "Стоян Бъчваров". Присъства и името на Данаил Мишев, актьор с над 100 роли на сцената на Варненския драматичен театър - носител на орден „Кирил и Методий“ и две награди „Варна“. Ще има и улица Георги Русев –  в памет на известния български актьор, носител на награда „Икар“ и „Аскеер“ за цялостно творчество. Други известни имена, които бяха приети са на българските актьори Виолета Гиндева, Григор Вачков, Кирил Господинов.

Най-много -121 нови означение на улици ще има са в СО„Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“. Те ще са на обекти с географско и историческо значение. По този начин, по начина на наименуване на улиците, селищните образувания ще се оформят като тематични гнезда.

Решението ще бъде взето окончателно на заседание на Общински съвет-Варна. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят възможностите за еврофинансиране пред рибарската общност в Каварна

Среща с рибарската общност от община Каварна ще се проведе днес в морския град. Срещата е организирана от Областния информационен център в Добрич и е на тема „Актуални възможности по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020“. Събитието е с начален час 16, на ул. „Добротица“ 39.   Експертите от Областния информационен център ще представят..

обновено на 20.10.20 в 09:44

Без вода на 20 октомври

От ВиК-Варна съобщават, че поради авария на магистрален водопровод, без вода от 9 до около 21 ч. ще бъдат: ж.к. "Бриз", района около Военна болница и Терапията, както и част от м. "Свети Никола" Информацията от ВиК-Добрич: Без водоподаване в Добрич - на бул. „Добруджа“ 38; Район Добрич-селска: с. Плачи дол, с. Бранище, с. Безводица;..

публикувано на 20.10.20 в 09:20

Ирландия е първата държава в Европа, която върна пълната карантина

Ирландия ще наложи ограничения за коронавирус от ниво 5 в цялата страна в продължение на шест седмици, заяви министър-председателят Майкъл Мартин, цитиран от Анадолската агенция. „Моля всички да приемат тази заплаха сериозно“, каза Мартин в реч по националната телевизия, добавяйки, че правителството..

публикувано на 20.10.20 в 08:30

Болницата към Военномедицинска академия във Варна не може да поеме повече болни от Ковид-19

По думите на проф.д-р Ивайло Въжаров болницата разполага с 20 легла за болни от Ковид-19 и към момента те са запълнени. Броят на леглата за тази цел не може да се увеличава, тъй като болницата има да изпълнява специфични функции, категоричен е д-р Въжаров. Областният управител Стоян Пасев вече информира, че засега здравните заведения във Варна,..

публикувано на 20.10.20 в 08:21

Започва рекултивация на депото за отпадъци край Каварна

Това ще се случи по проект „Техническа рекултивация на депо за отпадъци в землището на град Каварна” по Оперативната програма „Околна среда 2014-2020 г.” . Основните дейности са подготовка и изпълнение на проекта, строителни и монтажни работи; организация и управление, мерки за информация и комуникация и подготовка на документация за..

публикувано на 20.10.20 в 07:15

Ще носим ли маски и на открито?

Носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на заседание на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, съобщи д-р Ангел Кунчев. По думите на здравния министър, предложението за носене на маски на открито се отправя все повече през последната седмица. "Нямаше лечебно заведение, в което да съм отишъл и лекарите и сестрите да..

публикувано на 20.10.20 в 06:48

До 19 градуса на 20 октомври

Във вътрешността на района ще е предимно слънчево, със слаб северен вятър, сутринта студено с минимални температури 3-8 градуса. По крайбрежието ще има разкъсана ниска облачност и минималните температури тук ще са по-високи - 9-12 градуса. По-късно през деня от изток облачността временно ще се увеличава и главно над Южното Черноморие е възможно..

публикувано на 20.10.20 в 05:52