Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 77 на недоволство срещу кабинета във Варна

| обновено на 24.09.20 в 20:50

За 77 пореден ден недоволни от управлението на страната варненци се събраха пред сградата на общината, за да призоват за оставките на правителството и на главния прокурор. Вчера представител на палатковия лагер съобщи, че от групата им ще съсредоточават усилията си за по-мащабни прояви само един път в седмицата, като избраха този ден да е понеделник, но и тази вечер граждани отново свободно споделяха своите виждания за положението в страната и града. Няколко от присъстващите коментираха противоепидемичните мерки и тяхната ефективност.

Мъж засегна темата за падналия таван в подлез във Варна. Той припомни, че вчера огромно парче бетон и арматура се срути в пешеходния тунел, а по щастливо стечение на обстоятелствата няма жертви. Обърна внимание обаче и на друг сериозен проблем  - опасното пресичане на булеварда от деца. Изказващият се посочи, че никъде не е видял указателни табели, които да обозначават, че се извършва ремонт на съоръжението. По думите му интересът на общината по-скоро е "да си прикрие изцапаното", а не е ориентиран към осигуряване на безопасността на хората. 

От импровизираната трибуна дама измести фокуса на протеста, като каза, че първо трябва да се действа на местно ниво. Призова гражданите да се събудят и да си търсят правата, като отидат при "своите избраници" на сесия на местния парламент и да ги попитат какво правят за гражданите, какво правят за града и как разпределят бюджета. Тя сподели пред съмишлениците си с какви мотиви не е била допусната в пленарна зала на последното заседание на общиснкия съвет. 

"Важно е да се пробуди гражданското съзнание. Хората трябва да разберат, че когато ходят да гласуват, те дават мандат на едни хора - не да ги управляват и да крадат парите, а да работят за тяхното благо, каза още дамата, като подчерта, че това схващане трябва да остане и за идните поколения.

"Когато виждате един проблем, който засяга повече хора, обединявайте се в групи и пускайте сигнали. Създавайте гражданско общество. Бъдете активни, това ще ни движи напред", каза участник в дискусията. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата подготвя ново обвинение към проф. Асена Сербезова

Месец след като Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, прокуратурата ѝ повдига ново обвинение за всяване на паника по време на извънредното положение. Ако този път съдът допусне разглеждане на делото и се съгласи с твърденията на държавното обвинение, Сербезова може да бъде глобена,..

публикувано на 31.10.20 в 12:28

Русия потвърди ангажиментите си към сигурността на Армения

В съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения, заяви Министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиер-министъра на Армения Никол Пашинян към президента..

публикувано на 31.10.20 в 12:02

Сблъсъци в Барселона заради ограниченията срещу COVID-19

Протестиращи се сблъскаха с полицията в центъра на Барселона, след като стотици се събраха, за да демонстрират срещу новитe ограничения срещу коронавируса, включително наложеният полицейски час и забраната за напускане на града през уикенда. Повече от 700 протестиращи са присъствали на митинга, който по-късно ескалира до насилие, след като група от..

публикувано на 31.10.20 в 11:48

МФ прогнозира дефицит от 250 млн. лв. през октомври

Министерството на финансите очаква дефицит от 250 млн. лв. на месечна база през октомври, сочат прогнозите на ведомството. Излишъкът по консолидираната фискална програма е над 870 млн. лв., съобщава БНР .  Ако прогнозите на министерството се сбъднат, плюсът по консолидираната фискална програма към края на октомври ще остане 618 млн. лева.  Въпреки..

публикувано на 31.10.20 в 11:36

Казана дума - хвърлен камък. Или как едно обещание трябва да се спазва

Панорамният път за Златни пясъци отново е на фокус. Днес в обзорното предаване на Радио Варна, "Позиция". От години се отделят милиони, от години пътят е полуизползваем. В голяма част и неизползваем. От години, живеещите там получават обещания, че  крайният срок е до пролетта, до есента, до следващата пролет. Времето си тече...до следващия срок...

публикувано на 31.10.20 в 11:14

„Хизбула”: Френските власти позволиха да бъдат въвлечени във война срещу исляма

Лидерът на подкрепяната от Иран ливанска шиитска военизирана организация „Хизбула” нарече френските карикатури на пророка Мохамед агресия и определи защитата им от страна на Париж като „обявяване на вид война", предаде Ройтерс. В изявление по телевизията Сайед Хасан Насрала каза, че с упорството си френските власти са влошили противопоставянето..

публикувано на 31.10.20 в 11:05

Повече от 146 хиляди души са получили пакети с храни от първа необходимост

Повече от 146 хиляди души са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври в рамките на кампания на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от министерството. Кампанията ще продължи до края на ноември. От 5 октомври досега са раздадени над 100 хиляди пакета с по 16 продукта. Всеки..

публикувано на 31.10.20 в 10:58