Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Край на занижените изисквания в университетите

Снимка: БГНЕС

Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да има масовизация на студенти и ключовият фактор ще бъде качеството на обучение, каза днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му висшите заведения трябва да направят бакалавърските си програми мултидисциплинарни, защото професиите на бъдещето ще изискват по-широк комплекс от умения.
Преподавателите трябва да накарат студентите да учат целегодишно, а не само по време на сесия или между два изпита, допълни Вълчев. Според него, за да се повиши качеството на обучение, трябва да има целогодишен контрол и ежеседмично да се възлага на младите хора да работят по различни проекти. Българските преподаватели са добри, но трябва да бъдат по-взискателни, а обучението да стане с по-практическа насоченост, посочи министърът.
Промените в закона за висшето образование са факт, изработени са стратегически цели и задачи на всяко висше училище, каза още Вълчев. По думите му от изпълнението им ще зависи и възнаграждението на ректорите, което вече няма да се формира само от тяхната преценка или чувството им за благоприличие. Тяхна отговорност е какво и как учи в съответния университет, свързаността с други висши училища, как се инвестира в млади преподаватели и се развива научната дейност, обясни Вълчев. Според него трябва да се мисли и в посока оптимизацията на най-ниските заплати в системата на висшето образование, за да бъдат привлечени млади преподаватели. Много от университетите поддържат губещи магистърски програми, самоцелни бакалавърски специалности, ниска норма на преподавателска работа, което трябва да бъде променено, допълни още министърът.
За системата на средното образование Вълчев посочи, че най-голямо отпадане от училище има при децата след 7 клас. Ако в шести за седми клас 500 деца не продължават обучението си, след 7-и клас броят им се увеличава на 1500-2000, обясни министърът. По думите му това е причината за налагането на механизма за съвместна работа за връщане на учениците в клас, макар че тази година заради пандемията работата ще е малко по-затруднена. Проблемът е, че лесно връщаме и записваме децата, но трудно ги задържаме в училище, защото тяхната ангажираност с образователния процес е много ниска, посочи Вълчев.
Министърът допълни, че не се предвижда цялостно преминаване на училищната система в електронна среда.\БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Набират предприемачи за "Източен акселератор" - Варна

Програмата „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ (BASE) отваря врати в Източна България. Тя е насочена към бъдещи предприемачи или такива, които искат да доразвият свой собствен бизнес, но в по-малките населени места в областите Варна, Добрич и Шумен. Това съобщи за Радио Варна инициаторът и директор на фондация "Източен акселератор" Галин..

публикувано на 26.10.20 в 10:13

Дъждовна буря наводни къщи в Добрич

Силен дъжд, придружен с градушка, наводни улици и булеварди в Добрич. Бурята е започнала около 5 часа тази сутрин, като до момента сигналите за наводнени къщи и мазета в Добрич са над 30, информира директорът на Пожарната безопасност комисар Дарин Димитров. Сигнал за пропаднал автомобил в дупка по бул. „25-ти септември“ е бил подаден до Пътната..

публикувано на 26.10.20 в 08:52

В понеделник - облаци, дъжд, но и слънце

Сутринта в Североизточна България все още ще превалява, възможни са и гръмотевици. На отделни места и по Черноморието, главно по северното, е възможно да превали. По-късно облачността ще намалее, следобед до слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са малко по-високи от сутрешните – между 16..

обновено на 26.10.20 в 07:17

На Димитровден празнува град Белослав

С тържествена литургия и заря Белослав ще отбележи празника на града на Димитровден - 26 октомври. Програмата започва в 8 и 30 с литургия в православния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“. В 10 и 30 ще има празнична програма с участието на деца от детските градини в Белослав и поднасяне на венец и цветя на паметника в парка. В 20 часа ще..

обновено на 26.10.20 в 07:14

Храмов празник има и във Владиславово

В храм "Св.Вмчк Димитър Солунски" в кв."Владиславово" ще бъде отслужена Архийерейска Света Литургия с участието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Началото е в 9.00 часа. Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал  ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година  от тракийските бежанци от Лозенградско при..

публикувано на 26.10.20 в 06:45

Ограниченията за влизане в Гърция остават в сила до 8 ноември

От днес до 23.59 ч. на 08.11.2020 г. се удължава срокът на въведените временни изисквания за влизане в Гърция. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд. Българските граждани трябва да попълнят форма за локализация на пътниците (PLF..

публикувано на 26.10.20 в 06:38

Къде няма да има ток на Димитровден

Неотложни ремонти оставят значителна част от Варна и областта без ток днес. Във Варна, от 9 до 16.00 ч .ще спре електрозахранването в района на местността Боровец-юг. От 8 до 17 ч. ще има временни смущения в района на Ракитника, както и в Константиново, Виница - север в местността Розмарин, както и селата Сава, Разделна и в част от..

публикувано на 26.10.20 в 06:14