Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Post Factum" с Валери Великов, на 29 септември

В началото на "Пост фактум" се пренасяме във фоайето пред зала "Пленарна" в сградата на община Варна. В тази зала, сигурно знаете, се провеждат сесиите на общинския съвет. Понякога случващото се в това фоайе е по-интересно отколкото това, за което говорят съветниците в залата. Предверието е нещо като малък площад, нещо като мини версия на форумите в древноримските градове. Форумите са били места за клюки, за скандали, за политическа агитация и за търговия. Търгувало се е с влияние, и още тогава са се купували гласовете на сенатори. От това, което сме виждали в нашето фоайе, в нашия мини римски форум, става ясно, че повече от две хиляди години почти нищо не се е променило. И нашето фоайе е виждало политически и грозно търгашки пазарлъци, виждало е скандали, виждало е дори и опит съветник да бъде линчуван от гневната тълпа, което не пречи само няколко години след това да стане зам.-председател на съвета. Но това, което се случи днес не беше виждало. Няколко варненци се опитаха да влязат на сесията на общинския съвет. За пореден път тя се проведе без на нея да присъстват граждани и журналисти, които бяха принудени да я следят виртуално, което означава, че и да искат да питат нещо, няма как и кого. Няколко варненци обаче все пак пробваха да си пробият път към заветната зала "Пленарна". Охраната ги спря с мотива, че имало заповед да не бъдат допускани до сесията. Докато хората гневно скърцаха със зъби на нашия мини форум, вътре в залата местните сенатори се чудиха да пуснат ли съгражданите си или да отминат желанието им с хладно високомерие. Сещате си сигурно какво се случи… Времената на Древен Рим, в който гражданите са изливали презрението си към местните големци като са им рисували нецензурни карикатури по стените, отдавна са минало. Днес гражданите обаче пак се изявяват по стените, но тези във "Фейсбук". Милена Пехливанова публикува клип, на който е документиран опита на хората да влязат на сесията на общинския съвет и, на който се виждат митарствата им из разни дирекции и деловодства в опит да открият въпросната ограничителна заповед. В края на краищата хората не намериха тази заповед, но останаха извън залата, та съветниците не можаха да се насладят на безкористната народна любов. Те имаха толкова голямо желание да отговарят на въпросите на варненци, които с данъците си им плащат заплатите, но… какво да се прави - ковид ограничения трябва да се спазват. "Ние се грижим за здравето на варненци и за това не ги допускаме на сесия", казаха някои от съветниците и поглеждаха гузно към колегите си в залата, а там бях над 40 човека и поне още 10-15 от общинската администрация. По петимата, поискали да влязат така и не се пребориха с ковида и неговите общински стражи.

Още в предаването

Продължаваме разговорът за днешната сесия заедно с Мариела Димитрова.

Румен Генов пряко от футболната среща между "Спартак"-Варна и "Локомотив" - София .

Ще се разходим до Рибната борса във Варна да проверим цените там, а темата продължава утре в морското ни предаване



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19