Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 82 на протести срещу кабинета във Варна

| обновено на 29.09.20 в 20:41

Вече 82 дни варненци се събират на протест с искане за оставка на правитеслтвото и на главния прокурор. Вчера недоволните граждани споделяха мнения по актуални теми, а след това направиха мирно шествие. 

Днес фокусът на протеста се измести. Протетиращите, които тази вечер се събраха на стълбите пред общината,  коментираха последната сесия на местния парламент във Варна и гласуваните решения. Те изказаха възмущението си, че не са били допуснати до пленарна зала. 


Представител на палатковия лагер разказа, че при опита им да влязат в залата, са били спрени от служители на общинска полиция, които са обяснили, че не се допускат външни лица по силата на заповед на здравния министър. 

"Днес за пореден път гражданите се почувстваха нежелани. Почувствахме се като нахалници, които искат да чуят основанието, с което им се забранява достъп. Напълно разбираме, че тази година е много удобна за общинарите, и, ако оставим на тях, това положение ще продължи години. Призовавам всички да си търсим правата, да присъстваме на заседания на ОбС, за да виждаме как разпределят нашите пари и за какво", каза жена от протеста. Тя припомни, че днес са били гласувани 250 000 лева за проучвания за изграждане на леко метро във Варна. Според нея никой не е успял да формулира ясно за какъв тип железница става въпрос.

Една от редовните участнички в проявите изрази предположение, че заседанията на постоянните комисии се правят умишлено малко преди сесия на Общиснкия съвет, за да няма време за обществена реакция

Друг участник обърна внимание на честите грешки в кадастралните карти.

След около половин час на беседи пред централния входа на местната администрация, протестиращите изпяха химна на България и се върнаха около палатковия лагер.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

68 машини ще чистят пътищата в област Добрич през зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушари все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и..

публикувано на 29.10.20 в 12:58

На пазар във Варна в първия ден от по-строгите мерки

От четвъртък на  всички пазари, тържища и базари на открито и закрито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Това гласи заповедта на здравното министерство. Правим репортерска проверка в сутрешните..

публикувано на 29.10.20 в 12:04

Стоян Пасев: Необходими са двойно повече легла за пациенти с COVID-19 във Варна

Нови 20 легла за лечение на болни с коронавирус са открити в болницата в Провадия и в частната болница "Еврохоспитал"- това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той информира, че са осигурени 120 легла при необходим капацитет от 300.  Очаква се нови легла за лечение на болни с коронавирус да бъдат открити в Многопрофилната..

публикувано на 29.10.20 в 11:59

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален..

публикувано на 29.10.20 в 11:24

Студенти и преподаватели: В дистанционното обучение изостават практическите дисциплини

За срок от 14 дни от днес се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. При дистанционно обучение най-голямо е предизвикателството пред студентите и преподавателите по специалности, за които практическото обучение е от решаващо значение за придобиване на професионални умения. Това са..

обновено на 29.10.20 в 10:53

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15% , което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26..

публикувано на 29.10.20 в 10:48

Медици от Варна с призив за спазване на противоепидемичните мерки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна снощи се присъединиха към инициатива на големите лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората,..

публикувано на 29.10.20 в 10:43