Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

90 години от създаването на Детски и средношколски комплекс отбелязва варненската библиотека

90 години от обособяването на Детски и средношколски комплекс в Регионалната библиотека „П. Славейков“ ще бъде отбелязана с национална конференция, посветена на проблемите на четенето сред младите хора -  „Децата, училището, книгите и библиотеката”. Участниците са специалисти с различен поглед върху четенето и младата аудитория - библиотекари, учители, журналисти, писатели, издатели ще споделят опит  и успешни практики как да провокираме интерес към книгите и четенето сред младата аудитория, съобщават от библиотеката.

Конференцията обединява в цялост спецификите на четенето според  възрастовите разграничения на децата: От 0 - 7 год. инициативи, свързани с първия досег с книгата; От 7 -11 год. - модели за работа, свързани с четенето в начално образование - училищната библиотека, неправителствени организации, конкурсите за художествено творчество и пр.; Тийн зона - Библиотека и училище - уроци в библиотеката, фестивали, фенове и прояви, „четене от екран”и пр.;

Съпътстващи събития са: Изложбите: “Съкровищница на идеи” в Творческия дом на БАН -Варна и “Златните дни на детството” - инициативата е съвместно с Етнографския музей - детски игри и забава от първата половина на XX в. във фоайето на библиотеката.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече валежи са нужни за добра реколта на пшеницата

Състоянието на пшеницата в Добруджа към момента е добро, но са необходими повече валежи, смятат специалистите от Добруджанския земеделски институт. Те се опасяват, че реколтата може да бъде компрометирана от рязко застудяване. На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват надежда за пшеницата в Добруджа. Запасите от..

публикувано на 26.03.23 в 11:55

Шофьорите да не бързат да сменят зимните с летни гуми

Асоциацията на пострадалите при катастрофи съветват шофьорите да не сменят още зимните с летни гуми, въпреки че Закона за движение по пътищата го позволява от първи март. Според Владимир Тодоров недостатъчно високите температури оказват влияние на каучука на гумата. Той припомня, че в закона е записано, че от 15 ноември до 1 март водачите..

публикувано на 26.03.23 в 11:05
А380

Авиокомпания отменя полети от и за София

Авиокомпания "Луфтханза" отменя част от полетите си за днес и утре между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт. Това съобщава във Фейсбук страницата си летище София. Два водещи синдиката призоваха за стачка. Ранният сутрешен полет днес, както и в 12,50 и 19,20 ч. са анулирани, няма да кацне и самолет от Мюнхен по обед и довечера...

публикувано на 26.03.23 в 09:28

Варна отбелязва Деня на Тракия. Временно затварят част от бул."8-ми Приморски полк".

На 26 март (неделя) Варна отбелязва Деня на Тракия и 110 години от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912 - 1913 година. По този повод Тракийското дружество "Капитан Петков войвода" - Варна, Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюзът на ветераните от войните и клуб..

публикувано на 26.03.23 в 09:20

Освободени са шестима от задържаните в Румъния български моряци

Трима капитани и един моряк, арестувани преди дни от румънските власти в Черно море , ще се приберат днес, съобщи за БТА посланикът ни в Букурещ Радко Влайков. Това са тримата капитани и един от моряците, които остават, за да запечатат утре трите кораба.Посланикът посочи, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед...

публикувано на 26.03.23 в 07:45

Полицията хвана 17 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 17 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 11 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 6 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали да бъдат тествани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да..

публикувано на 25.03.23 в 17:10
Снимката е илюстративна

Моряците от трите задържани български кораба в Констанца са били разпитани

Моряците от трите задържани български кораба на пристанището в Констанца, Румъния, са били разпитани по-рано днес, потвърди за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков. По думите му те са добре.  Посланик Влайков уточни, че до края на деня може да има развитие по случая.  Корабите са задържани вечерта на 23 март, около 23:30 ч., на..

публикувано на 25.03.23 в 16:24