Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Руска есен" на фестивала "Камералия" във Варна

Шедьоври на руски композитори ще звучат в концертното студио на Радио Варна тази вечер. Камерният концерт "Руска есен", част от програмата на фестивала "Камералия", ще зарадва почитателите на класическатa музика. Приоизведенията са за виола и пиано, в изпълнение на Румен Цветков (виола) и Людмил Ангелов (пиано). В програмата ще звучи музиката на М. Глинка, С. Прокофиев, А. Глазунов, М. Балакирев, П. Чайковски.

Това е второто издание на фестивала, а тази година той се случва на сцена във Варна. Идеята за форума е да покажем камерната музика не по наичн, по който обикновено сме свикнали да я въприемаме, а да представим правенето на музика заедно от музикантите, каза пианистът Людмил Ангелов.

Първият концерт и откриването на фестивала КАМЕРАЛИЯ се състоя на 1 октомври с участието на Бюлент Бездюз, тенор (Турция) и Людмил Ангелов, пиано (България).

Последният концерт  -“СамоДиви” (камерен концерт на Ина Кънчева, сопран и Василена Серафимова, маримба) ще се състои на 28 октомври. В програмата: Й. С. Бах-Ш. Гуно, Дж. Росини, М. Равел, Г. Златев-Черкин, П. Хаджиев, Кр. Кюркчийски.

Подробностите чуйте от интервюто на Светлана Вълкова с Людмил Ангелов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Първото представление е тази събота, 17-ти април в 12.00 ч., на откритата сцена в театъра. "Трите прасенца" е спектакъл - игра,  в който децата сами ще помагат на трите прасенца – да построят къщичките си, да се спасят от вълка. И ще се..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31