Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Няголов с изложба "Споделено" във Варна

| обновено на 16.10.20 в 08:23

Изложба – живопис „СПОДЕЛЕНО“ на пловдивския художник Николай Няголов  представя Арт Галерия Ларго

До 3 ноември Арт Галерия Ларго представя за четвърти път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали експлозивния и колоритен художник Николай Няголов.
Експозицията носи името „Споделено“ и ще ни представи двадесет живописни платна, специално създадени за изложбата в „Ларго“
. В тях зрителите ще открият вече добре познатите мотиви на пловдивския автор: ябълката, лодката, чашата вино на морския вечерен прозорец, отраженията на луната във водата и много други.

Чуйте още от разговора на Доротея Николова с него.




Както винаги, в картините ще видим една експлозия от цветове, един свободен порив на четката, живи мазки, заредени с настроение, вкус и ухание на лятообяснява галеристът Милена Димитрова. Същевременно ще забележим, че, макар и да работи със замах и увереност, Николай е успял да създаде една хармония в платната си чрез изключително майсторското композиране на обектите в картината. Това в комбинация с живите тонове, които той е използвал, дава душа на творбите, история, заряд и… сякаш още малко и ще чуем как се блъскат вълните в червените скали, докато на чаша вино от вечерния прозорец се наслаждаваме на отражението на полегналата луна.


Разглеждайки творбите, те веднага ще ни убедят, че Николай обича лятото, или по-точно: лято на морето. Сякаш душата му завинаги е влюбена в топлите месеци и преживяванията, които ни носят, а ръцете, повлияни от порива на сърцето му, творят! Неуморно пресъздават спомени и мечти- лимани, заляти от огнен оттенък на залез, лодки, които няма да издържат на вълнението и още малко сами ще скочат във водата. В картината „Залез над червената скала“ огнения юнски залез сякаш казва „лека нощ“ на лодката, оставена на брега, изморена и напоена от морската пяна. Сгушена в полите на червената скала, лодката заспива, докато вълните леко я поклащат. И тя се понася в света на сънищата (защото всички ние знаем, че лодките на Николай Няголов сънуват).


В „Пладне на лимана“ сякаш маранята от жегата е прегърнала малката рибарска хижа, а водата изглежда сякаш всеки момент ще кипне. Но в „Звездно- морска вечер“ наситеното ултрамариново синьо и богатото виолетово носят мек летен бриз, който ни разхлажда и като че ли ухае на мартини. Мартинито пък ще вкусим в картината, озаглавена „Лятно“, където в чашата е кацнало едно жълто чадърче, сякаш да предпази потракващите кубчета лед от жаркото слънце.

Изложбата на Николай Няголов ще ни даде възможността още веднъж да кажем „довиждане“ на лятото и ще ни остави с един топъл привкус на солено море, усещане за парещи лъчи по кожата ни и морски бриз в косите.

Повече за автора:

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “Керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има три самостоятелни изложби в Галерия Ларго: "Морски видения" (2011), "Серендипити" (2016) и "Морски луни" (2018). Живее и работи в Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54