Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишна изложба на Сдружението на художниците – Варна, се открива в деня на Свети Лука

Откриването е на 18 октомври 2020 г., от 17 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна

По традиция Сдружението на художниците – Варна, отправя покана към почитателите на изкуството в морския град за ежегодната представителна изложба на варненските творци, посветена на светеца покровител на художниците. Християнската традиция приема Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец. Той е изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св. Лука поставя началото на църковната иконопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа ценност.

В експозицията са представени петдесет и девет автори от различни поколения. Сред тях са доайени като Маргарита Денева и Радко Мурзов, утвърдени творци като Венцеслав Антонов, Тодор Игнатов, Иван Иванов-Ивани, Лора Маринова, Цветана Векова, Деян Веков, Стефан Радков, Веселин Костадинов, Красен Бербенков, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Боян Янев, Милен Маринов, Кремена Цанкова, Деница Янева и десетки други, които представят регионалната художествена общност в национални и международни форуми. Включени са и автори от младото поколение като Венцислав Марков, Христина Цонкова, Илиян Пеев, Борис Цанков, Миряна Койнова, Яна Любенова и др., които са вече разпознаваеми като художествени почерци и активно участват в културния живот на града. Този форум дава възможност за представяне и на съвсем млади автори, които все още не са презентирали изкуството си в самостоятелни изложби. За първи път с пластика от стъкло участва Йордан Нарлиев. Експонирани са творби с различни концептуални и тематични търсения, художествени техники, жанрове и сюжети.

Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1943 г. в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следват множество общи художествени изложби и беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на художниците – Варна, са свързани имена като Георги Велчев, Георги Урумов-Калиакрата, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Милен Сакъзов, Методи Георгиев и други български класици, които подкрепят каузата за създаване на постоянна художествена галерия в града.

Съвременните автори наследяват идеята за професионална общност, която ги обединява около изкуството и неговото представяне пред публиката.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Варна, която традиционно връчва на откриването награди за творчески постижения на варненски художници.


ВИЖТЕ ОЩЕ
кметство

Район "Одесос" без концерт и ден на отворените врати на празника си

Район „Одесос“ отбелязва деветия си официален празник на 23 октомври. Предвид епидемичната обстановка и КОВИД ситуацията, тази година няма няма да се състои традиционният концерт „Талантите нямат възраст“, няма да има и ден на отворените врати. Не пропускаме обаче издаването на деветата поред книжка с фрагмент от историята на района. Тази година тя е..

публикувано на 21.10.20 в 17:00

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще изнесе концерт във Варна

Концерт, посветена на 250 години от рождението на Бетовен и 180 години от рождението на П. И. Чайковски , е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, организиран от Община Варна. Той ще бъде изпълнен от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, с изгряващата звезда Юлия Пушкер, на 24-ти октомври от 19 ч. в зала 1..

публикувано на 21.10.20 в 10:55
ФКЦ-3

Отменят две театрални постановки във ФКЦ - Варна

Две театрални постановки във Фестивален и конгресен център - Варна няма да се състоят. Поради заболяване на член на екипа от "Антихрист" се налага да се отмени постановката на 22.10. За реверанс от ФКЦ предлагат, всеки който желае да замени билета си за следващото събитие на 10.11, спектакълът на Иван Юруков - "Пилето, което казва КУ" отново във..

публикувано на 21.10.20 в 10:44

Цигулка "Гуарнери" от XVII век ще звучи на концерт във Варна

Във Варна първо изпълнение за България на Концерт за цигулка и оркестър от Паганини №4. Украинският цигулар Роман Федчук с цигулка "Гуарнери" от XVII век - 21 окт, 19.00, Основна сцена. "Паганини посветил Четвъртия концерт на сина си Ахил. Ахил бил на 7 години, когато Антония Бианки ги изоставила и Паганини трябвало сам да отгледа сина..

публикувано на 21.10.20 в 10:20

Близо век след издаването румънски роман, описващ Балчик, излиза на български

Романът на румънската писателка Чела Серги „Паяжината на паяка“, издаден през 1938 година, за първи път се среща с българската публика на български език през 2020 година благодарение на преводача Христо Боев и балчишкото издателство «Нордиан».  "Романът, наред с изобразяването на Букурещ между войните, предлага изумителни описания на Балчик през 30-те..

публикувано на 20.10.20 в 11:26

Георги Балабанов с първа книга на английски език

„Камбаните на съвестта” е най-новата, дванадесета поред, книга на писателя от Генерал Тошево Георги Балабанов. В нея са събрани седемнадесет емоционални и идейно-тематично свързани разказа от съвременния живот на хората. Книгата е на английски език и е първата на Георги Балабанов на този език. Написана е по идея на англичаните, които живеят в нашата..

публикувано на 20.10.20 в 10:51

Италианска барокова музика в концерт от "Варненско лято"

Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на 20 октомври от 19:00 в Аулата на Икономическия университет гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио..

публикувано на 20.10.20 в 08:08