Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

| обновено на 19.10.20 в 09:59

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните дейности достигнат до домовете на хората, за това ни сигнализира проф. д-р Зоя Младенова, която живее на ул. „Боян Бъчваров“ № 37 в местност „Кабакум“.

Нейният двор е "блокиран" от тежката техника, която е разположена буквално пред дома й. Притеснението й е, че утре може да се събуди и да няма възможност да изкара от двора автомобила си заради огромните насипи, които се получават от изравянето на пътя, където се полагат ВиК тръби за канализация. Тя не е единствената, постоянно живееща в района.


"Тук живеят много семейства с деца, които пътуват всяка сутрин рано за работа, училище или детска градина. Пътят е затворен от миналата година, няма друга алтернатива за движение, освен пътят през ВСУ", добави проф. Младенова. От една година живеещите в района нямат и автобусен транспорт заради ремонтните дейности. Очакванията на всички засегнати в този район на Варна, е да има яснота докога ще продължат ремонтните дейности, да има оперативност от страна на строителните екипи, тъй като идват по-студени дни.

Припомняме, че от началото на годината новата битова канализация, която се изгражда в района, трябваше да отвежда отпадъчните води на селищно образувание "Ален мак" към пречиствателната станция, заради което е настоящият ремонт на пътя от Дървен мост до разклона за хотел „Ной“. Два от клоновете й обаче все още не са изградени.

Панорамният път за "Златни пясъци" e затворен, защото битовата канализация, която се изгражда в района, все още не е готова. Проектът трябваше да приключи в началото на 2020 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Български робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят, се бори за световно признание

Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света . Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари. Сред множеството претенденти в общо деветте категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics,..

обновено на 18.01.21 в 11:31
negen_chovek

Световен ден на Снежния човек

На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц, който 30 години събира снежни човеци и колекцията му от над 3000 бр. е записана в Книгата на Гинес. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Най-простият снежен..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Ремонт на жилище - по-малко данъци

От тази година хората, които ремонтират свой жилищен имот, имат право на данъчно облекчение. При деклариране на доходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разходи за ремонт през настоящата година. Максималната сума от 2 хиляди лева ще бъде приспадната от годишната  данъчна основа, а дължимият данък общ доход ще..

публикувано на 18.01.21 в 09:03

Празнуваме Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра. Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Никея през 325 година, където се показал като..

публикувано на 18.01.21 в 06:25
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 08:15

2021 ще има най-късите дни от десетилетия

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение. Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в..

публикувано на 17.01.21 в 08:07

9 съвета как да отгледате щастливо дете в XXI в

Родителството се промени през последните 10-15 години. Изискванията към съвременните майки и бащи са по-високи. И децата станаха различни, ускорени във всичко. Така се раждат. Те се развиват по-бързо, овладяват всичко по-бързо, чувстват се по-фини. Именно в това трябва да вложите труд, време, любов, да посеете..

публикувано на 17.01.21 в 07:56