Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

| обновено на 28.10.20 в 08:17

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна днес - на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна. Той ще продължи до 8 ноември, когато грандамата на френското кино Изабел Юпер ще ни поднесе поредната си ексцентрична роля – в криминалната комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе. Домакин на Синелибри Варна е Фестивален и конгресен център. Програмата обхваща 12 филмови премиери, като част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri) в дните на фестивала.

На 29  октомври зрителите на морската столица ще могат да видят пленителната драма „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, която откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция. Филмът е адаптация по романа на талантливия италиански писател Доменико Старноне и разказва емоционално наситена история за една семейна криза и за провалите, които ни се струват непреодолими, а ни съпътстват цял живот.

В програмата е и новият филм на френския режисьор Франсоа Озон, който владее изкуството на провокацията до съвършенство. „Лято 85“ е сурова, мъдра, майсторски разгърната драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията е на 30 октомври в зала 1 на ФКЦ и ще бъде предшествана от среща представяне на филма с участието на Николай Йорданов, киновед. Зрителите на Варна ще видят и новия филм на Джеймс Франко „Зеровил“ - експериментална комедийна драма, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и „Имало едно време в Холивуд“.

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани - екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, завладяващият драматичен трилър „Последният Вермеер“, базиран на действителен случай, и психологическата драма „Бащата“ с Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, която ще бъде показана на 4 октомври в зала 1. Любопитното е, че режисьор на филма „Бащата“ е авторът на едноименната пиеса, нашумелият драматург Флориан Зелер, познат у нас и с други свои хитови пиеси. Програмата на Синелибри Варна ще предложи на зрителите и прелестния романс „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе. Роман, който се оценява като литературен триумф, „най-задълбочената и хубава книга“ на Хесе, същински шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия сюжет могат да включат в графика си мистериозния трилър „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 1 ноември в зала 1. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино.

Всички прожекции и съпътстващи срещи ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Организаторите призовават зрителите да си носят маски и да спазват изискванията за дистанция в залите. 

Повече за шестото издание на „Синелибри – Варна” от Юлия Петкова, връзки с обществеността:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35