Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на трафик на хора се увеличвата при икономическа криза

От години България, заедно с Нигерия и Украйна е на едно от първите места в света по жертви на трафик на хора. Заради това спрямо страната има мониторинг как се справя с тази престъпност. Думите са на прокурор Гергана Кюркчийска, която беше лектор на дискусионния форум за професионалисти на тема: „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“, който е организиран във Варна. И е част от информационната кампания по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора.

"Трафикът на хора се превърна в първична дейност, с която се финансират други престъпления, които изключително застрашават сигурността на държавите от Европа. Престъплението "трафик на хора" е престъпление срещу личността, защото се засягат основни, фундаментални права на хората. Все по-често се срещат случаи на лица, ангажирани в животновъдството, са трайно прикрепени към земята от едри земевладелци или животновъди. Това е категорично престъпление - вътрешен трафик на хора. Когато един земевладелец или животновъд си продава имотите, цената скача, когато продаде имота заедно с ангажираните работници. Тези хора са ограничени в правото си на свободно придвижване, нямат документи в себе си, живеят изключително мизерно, без в повечето случаи да им се плащат каквито и да било парични средства с обяснението, че ги хранят, обличат и т.н."

Още за дискусионния форум „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“ чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Взимат мерки срещу колите, престояващи на инвалидни места в "синята зона" с дни

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той посочи, че въпросът е общовалиден за страната, а тук ще се справят в вътрешно-организационни мерки.  Иванов каза, че е трудно доказуемо..

публикувано на 25.04.24 в 08:46

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00