Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Ангелов: COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото

Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“. С това уточнение пред депутатите започна изказването си в пленарна зала здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Ангелов участва в инициирано от опозицията разискване за политиките на правителството в сферата на здравеопазването по време на пандемията от COVID-19 и предложението за актуализация на Националния план на България за готовност при грипна пандемия.

„Лечение за COVID-19 в свята няма. Ваксина за грип има, ваксина за COVID-19 няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова неизвестни неща за това заболяване?“, попита народните представители здравният министър и допълни: „В момента, в България, грип няма. Грипът ще дойде през месец ноември“.

Той припомни, че за заболяването има хиляди научни публикации, но те не са еднозначни и дори често си противоречат.

„COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото и не изчезна“, посочи още проф. Ангелов, според когото следва медицинските специалисти да се запитат дали вирусът наистина е респираторна инфекция.

Министър Ангелов увери, че всички инфекциозни отделения ще получат допълнителен финансов ресурс за поддържане на 70% готовност на леглата в тях.

Относно рестриктивните мерки в началото на пандемията, когато имаше по-малко заболели и по-либералните такива към настоящия момент, здравният министър подчерта: „Защото в началото нямаше нищо известно. Имахме нов вирус, трябваше да се гарантира спокойствие за всички български граждани“.

Проф. Костадин Ангелов увери, че в момента здравните власти могат да осигурят допълнително количество ваксини, независимо от тяхната цена. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест срещу кабинета във Варна

Малоброен беше протестът срещу властта в България в понеделник. По-малко от 20 варненци се събраха, въпреки дъждовното време, на обичайния пункт около палатковия лагер край сградата на общината, за да поискат оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер недоволните отново коментираха актуалните теми от..

обновено на 30.11.20 в 20:15

ЕК: Унгария има право да разреши използването на руската ваксина

Унгария има право да разреши използването на руската ваксина срещу Covid-19, макар че „Спутник V“ няма да бъде използвана в останалите страни от Общността. Това заявиха от Европейската комисия. Държавите от ЕС могат да се възползват от специална процедура за одобрение на ваксини на своя собствена отговорност, уточняват от комисията...

публикувано на 30.11.20 в 19:34

Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове

Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, публикувана днес.  Според документа вторият срок за учениците от 7 до 12 клас ще започне на 4 февруари 2021 г., а за учениците от 1 до 6 клас - в зависимост от решението на съответното училище. За..

публикувано на 30.11.20 в 18:41

Започват проверки на обектите, предлагащи риба за Никулден

От утре 1 декември до 6 декември 2020 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро , заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, съобщават от БАБХ. Обект..

публикувано на 30.11.20 в 17:37

50 млн. лв. допълнителна помощ за туроператорите и туристическите агенти

Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представителите на бранша,..

публикувано на 30.11.20 в 16:50

ЦИК удължи до 7 декември срока за оферти за машините за гласуване

Срокът за подаване на заявления по обществена поръчка за доставка на машини за гласуване и софтуер за тях се удължава до 23:59 ч. на 7 декември, поради извършена корекция в документацията за възлагане на обществената поръчка , съобщава Централната избирателна комисия. ЦИК иска да купи 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с..

публикувано на 30.11.20 в 16:12

Започна антиспин кампания "Пазя себе си, пазя и теб" във Варна

Антиспин кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември , започна във Варна. Организираната за дванадесета поредна година акция ще се продължи от 26 ноември до 3 декември. Кампанията е под мотото „Пазя себе си, пазя и теб!“ и се провежда онлайн в социалните мрежи  фейсбук  и  инстаграм  чрез профилите на дирекция „Превенции“. Целта..

публикувано на 30.11.20 в 15:44