Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

| обновено на 25.10.20 в 11:02
2
Снимка: БГНЕС

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени отпадни води, излели се във Варненското езеро от скъсан тръбопровод.

В интервюто Спасов коментира, че ако "държавата плаща на медии чрез бюджети за публичност по програми на Европейския съюз може да бъде контролирано и видимо за хората, това, което се случва в градове като Севлиево, Ловеч, Враца, Смолян - остава невидимо за гражданите. А там местните администрации харчат около един процент от бюджетите си всяка година, за да купуват буквално всички медии. По този начин няма как проблемите на града да станат ясни на широката аудитория - няма кой да ги направи публични. Картината, която създават купените медии е фалшива".

Радио Варна припомня, че това е второ отличие за Спасов от Програма "Достъп до информация". През 2016 г. той получи наградата „Златен ключ“ за разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети бе отличено в категорията журналистически материал, подготвен с използването на Закона да достъп до обществена информация.

Политическият натиск над журналистите се увеличава - това показва и петото годишно проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Нейният председател Ирина Недева, журналист в БНР, коментира за Радио Варна, че "външният натиск от политически лица върху медиите не само че не си е отишъл, не е намалял, но и е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание".  
От вчера голяма част от журналистите в общественото радио обявиха в Отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и дипломатическия корпус у нас, че ще реагират остро при всеки опит за подмяна и вмешателство в журналистическата свобода. "Няма да допуснем медията ни да бъде зависима от политически или икономически интереси и хвърляна в нов колапс", се казва в Отвореното писмо до институциите. Тя е и в подкрепа на позицията на Генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков да не се допуска вмешателство в независимостта на общественото БНР. 
Пропомняме, че в сряда Балтаков поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление, както и оставката на министъра на културата Боил Банов.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.  "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31