Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Павлина Михайлова: До два месеца ще стане възможно даряването на плазма във Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даряването на плазма във Варненския кръвен център ще стане възможно до два месеца. Центърът бе одобрен от Европейската комисия и ще получи необходимата апаратура. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Павлина Михайлова.

Тя допълни, че сега Националният кръвен център в София е единственият в страната, в който може да се  дарява плазма. Той обаче работи от 8 до 15 часа, само в делнични дни . От сдружението са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, в което настояват работното време на центъра да бъде удължено и той да функционира и през почивните дни, за да може да се осигури повече плазма за пациентите. Д-р Павлина Михайлова подчерта:

"Все още нямаме отговор от министерството. Очакваме реакция от тяхна страна". 

Д-р Михайлова анонсира и започващата национална информационна кампания за даряването на кръвна плазма от пациенти, преболедували коронавирус. Тя апелира в кампанията да се включат повече мъже, които са преболедували от Ковид-19, защото:

"Знае се, че мъжете боледуват по-тежко от този вирус. А, колкото по-тежко е боледуването, толкова повече антитела се образуват в кръвната плазма".

Чуйте подробностите в интервюто:
ВИЖТЕ ОЩЕ

И през 2021 година в Балчик ще бъде организиран Международен зумба фестивал „Алегрия“

Седмото издание е планирано от 3 до 6 септември 2021 година, съобщи инструкторът Стоян Стоянов от сдружението организатор "Ейнджълс Моделс" гр.Добрич. Той се надява, че до тази дата ограниченията за провеждане на организирани събития ще отпадне, като припомни, че миналата година по същото време, въпреки пандемията от COVID 19, проявата се е..

публикувано на 19.01.21 в 11:25

Приключва ваксинирането на лекари във Варна, започва тестване на учители

До сряда в РЗИ-Варна ще приключи ваксинирането на медицински специалисти с втората доза от ваксината на "Пфайзер" срещу коронавирус.  Това съобщи д-р Ана Денева-началник на отдел "Противоепидемичен контрол". 425 са медиците, досега са ваксинирани 111. Даниела Стойнова разговаря с д-р Мариета Базитова -зъболекар, която чакаше на опашката за..

публикувано на 19.01.21 в 10:56

Граждански инициативи в Добрич отново ще са финансирани от общината

Община Добрич ще финансира и през новата година граждански инициативи в полза на местната общност. С финансова подкрепа от 10 хил. лв, която общинският съвет трябва да утвърди на предстоящото си заседание, ще се повиши активността на гражданските сдружения, смята кметската управа. През изминалата година общината е финансирала осем проекта..

публикувано на 19.01.21 в 10:20

22 са новите случаи на КОВИД 19 във Варна за последните 24 часа

Броят на активните случаи на коронавирусна инфекция намалява драстично, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Според тях случаите са малко под 40 хиляди. За последното денонощие у нас има 570 новодиагностицирани. От тях 22 са във Варна, 15 в Бургас и 7 в Добрич. Излекуваните са над 7 500 души.

публикувано на 19.01.21 в 10:11

Адреси без вода на 19.01.2021г.

Във Варна без вода от 9.00 до около 20.00ч. ще е част от висока зона на кв. "Аспарухово".  Район Добрич: с. Ведрина, с. Ново Ботево, с.- Овчарово Район Балчик: ВЗ "Кулака" Район Каварна: с. Нейково Район Г. Тошево: с. Спасово, с. Писарово, с. Великово

публикувано на 19.01.21 в 09:15

Сухи и проходими са пътищата в региона

Пътищата от републиканската пътна мрежа са сухи, проходими при зимни условия, съобщават от Областните пътни управления в региона за Радио Варна. От 8.00 часа сутринта започва опесъчаване на заледени места. Тази сутрин температурите в региона на Добрич са между минус 8 и минус 5 градуса. Във Варна варират от -3 до +2 градуса. Днес в областта ще има..

публикувано на 19.01.21 в 08:17

Стартира онлайн кабинет за консултации с ревматолог в Източна България

През месец януари стартира безплатен онлайн кабинет за консултации със специалист- ревматолог. Към момента кампанията е насочена само към пациенти от Източна България и се организира от пациентска Фондация "Медикънект".  Първите медицински консултации ще се осъществят в края на месец януари за пациенти с поставена диагноза ревматоиден..

публикувано на 19.01.21 в 08:15