Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 искания.
„Във всички учебни заведения, предимно в детските градини и училищата все повече се използва пластмаса в момента. Настояваме те да се върнат към модела за използване на съдове за многократна употреба, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани, и са доста по-безопасни от еднократната пластмаса“, посочва Ташева. Тя настоява да се повиши цената на пластмасовите торбички, за да се откажат хората от тях и да преминат към използването на торбички за многократна употреба, тъй като все още у нас те се използват масово и по този показател сме на първо място по употребата им в Европейския съюз. Също така настоява да няма пластмасова торба, която да не се заплаща.
„Дори настояваме за тяхната забрана към 2025 г.“, заявява тя.
Дават решение и как да се намали замърсяването на околната среда и градинките с пластмасови бутилки.
„Това може да спре много лесно, когато се наложи депозит върху всички тези бутилки, така че човек, който си купи, да може да я върне във всеки един магазин, където се продават напитки и да получи този депозит. Този стимул работи перфектно в скандинавските страни, в Германия и в още над 40 държави по целия свят“, посочва още тя.
Ташева настоява да се наложи данък върху всички изделия за еднократна употреба от пластмаса, който държавата да използва за решаването на проблема със замърсяването с този материал и намаляването на производството и употребата му.
„Производителите да поемат пълната финансова отговорност и за почистването на това, което са пуснали на пазара и бързо се е превърнало в отпадък“, посочва тя и подчертава, че към момента данъкоплатците плащат за почистването, което трябва да се промени и настоява изискванията на европейската директива за ограничение на щетите от използването на еднократната пластмасата да важат и за т.нар. биоразградими и биопластмаси, тъй като те предлагат един продукт за еднократна употреба с друг.
По думите й решаването на проблема е в това да се върнем към материалите за многократна употреба.
Ташева припомня, че държавата ни има време до юли 2021 г., за да пренесе всички изисквания на европейската директива и да ги приложи у нас и настоя да участват в работния процес по транспониране на директивата.
Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично предаде подписите в Министерството на околната среда и водите.
„Заявяваме готовността на българите да направят една следваща крачка към здравето и към бъдещето си, а именно внасянето на тази петиция, която е подписана от хиляди хора и вече е време държавата и бизнесът да вземат отговорността, за да може заедно да се справим с този проблем“, обяснява тя.
Според нея проблемът с пластмаса не приключва с изхвърлянето й дори и да се рециклира, а в повечето случаи еднократната пластмаса не се рециклира, а тя навлиза в храната, във водите и във въздуха и създава изключително сериозен проблем./БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ
Попупотънала лодка в Камчия

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години . Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от..

обновено на 17.01.21 в 07:00

Първите туристи в Слънчев бряг се очакват през юни от Унгария и Украйна

Първите туристи в Слънчев бряг това лято очакваме да дойдат от Унгария и Украйна, през месец юни.  Все още няма радостни новини за някакви активни записвания, но първите няколко резервации вече са направени, каза бургаският туроператор Иван Кирязов.  Те обаче не са определящи и не можем да кажем, че има някаква тенденция за добър старт на ранните..

публикувано на 16.01.21 в 17:15

Екзотична къща за животни изграждат в зоопарка в Добрич

45 000 лева са приходите през 2020г. за Център за защита на природата и животните - Добрич. Посетителите за 10-те месеца на работа, са 27 300. Това съобщи за Радио Варна директорът Християн Христов. Припомням, че заради т.нар. „локдаун” у нас през пролетта Добричкият зоопарк бе затворен, както и всички останали в страната. През изминалата година..

обновено на 16.01.21 в 11:57

Във Варна се роди първото бебе от кампания за коледни елхички

На 15 януари във Варна се роди Божидар – първото бебе от съвместната кампания „Посади Надежда“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Фондация „Искам бебе“, организирана през декември 2019 г. “Тогава от продажбата на живи коледни елхи се набраха средства, чрез които подпомагаме 7 двойки с репродуктивни проблеми”, съобщават..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Само една експертиза остава преди решението на съда по делото за добив на газ в Добруджа

До края на месец февруари по делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма Русгеоком БГ от РИОСВ Варна трябва да бъде предоставена последната възможна експертиза по процеса – съдебно медицинската, която изследва   въздействието върху здравето на хората при евентуален добив. Тя ще бъде разглеждана на следващото заседание, което..

публикувано на 16.01.21 в 10:11

Влюбени канадци от ученическите години се събраха след 70 годишна раздяла

Влюбени, но разделени канадски ученици, се срещнаха след 70 години и за три дни минаха под венчило, съобщи Си ен ен. Фред Пол и Флорънс Харви от канадския град Уандсуърт се влюбили като ученици през 50-те години. Те прекарвали цялото време заедно, излизали след църквата, целували се и ходели на концерти. Всяка вечер през двете години, когато..

публикувано на 16.01.21 в 09:41

Правят късометражен филм за петолевката

Ежедневно държим в ръцете си пари, но не винаги знаем чии образи са изобразени върху тях.  Така например на петолевката можем да видим лика на Иван Милев.  Той е известен художник, майстор на акварелната и темперната техника в българското изобразително изкуство.  Подробности от репортажа на Ваня Славова: Българската народна банка пусна в обращение..

обновено на 15.01.21 в 10:46