Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще бъде готов новият жилищен блок, вграден в стара каменна сграда във Варна

Снимка: архив

До края на годината ще бъде завършена реконструкцията на над 150-годишна каменна сграда зад Щаба на флота, близо до сефарадската синагога, която повечето варненци познават като част от пристанищните складове от османско време. Бившите маази, построени в средата на XIX век са били част от от списъка с недвижимите архитектурни паметници на Варна. Понастоящем, те са основа за девет етажна жилищна сграда и на практика са вградени в нов блок. 

Валентин  Димов  е  управител  на строителна фирма и член на Областното представителство на Варненската строителна камара. Фирмата му получи традиционната награда „Златен отвес” за жилищна сграда в столицата.

Даниела Стойнова разговаря с него за сградата, която според него  е уникална, не само за Варна, но и за страната.Реставрираната историческа част от нея е недвижима културна ценност.

Какво следва оттук нататък разказва Валентин Димов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бул. "Христо Смирненски" в района на Цветния квартал - труден достъп, пръст, камъни и шум (СНИМКИ)

Продължава ремонтът на булевард „Христо Смирненски“ във Варна в района на Цветния квартал. Камари с пръст и камъни, тръби и строителни отпадъци задръстват района край булеварда. Живеещите там от месеци са подложени на непрекъснат шум. Прахолякът е навсякъде. Алтернативната отсечка за автомобилния трафик е претоварена. " Страшно е -..

публикувано на 19.03.24 в 10:25
Христо Иванов

Христо Иванов: Днес да сме реалисти, към момента няма съгласие за кабинет

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:38

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09