Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Снимка: архив

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15%, което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица. Това обявиха от Министерството на здравеопазването на брифинг.

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса и на 4-то място на Балканския полуостров, обявиха още от МЗ.

Най-висока смъртност има при хората над 90 години. Между 80 и 89 г., са 20%, между 60-69 г. са 5%, които са с тежко протичане и завършват с летален край. Имаме нарастване на заразените във всички възрасти, най-вече между 20 до 60 годишните. При учениците в гимназиален курс – между 15 и 19 г. имаме увеличаване на заболеваемостта, между 10 и 14 годишните имаме увеличаване, не като процент, а като абсолютни бройки, съобщиха от МЗ, предаде БГНЕС.

Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, ежеседмично нарастват с 1/3. Доста сигнали постъпваха за проблеми и трудности при приемането на хората в болници.


ВИЖТЕ ОЩЕ

284 хил. семейства в страната са получили помощ за отопление

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон , стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. „284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година. Най-много са тези, които са получили средства..

публикувано на 02.12.20 в 15:18
Снимка: архив

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна. Инвестиции в нова коледната украса не са правени, а преразпределение на елементите и позициите им, уточни заместник - кметът по устройство на територията Димитрин Димитров. Заради пандемичната обстановка официално тържество край градската елха за децата няма да се състои.  Информация на..

публикувано на 02.12.20 в 14:46
Снимката е илюстративна.

Къщата за бездомни в Добрич вече работи

Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич работи и през тази зима. Капацитетът й е за 6 души, като в момента той е запълнен. Община Добрич продължава работа и по проекта си за разкриване на приют з, който се финансира по ОП „Региони в растеж“. Надеждата на община Добрич е догодина приютът да бъде готов и тази зима да е последната, в която..

публикувано на 02.12.20 в 14:30

Детската градина "Д-р Петър Берон" във Варна прие първите десет деца на медици

Детската градина "Д-р Петър Берон" в район "Приморски" във Варна прие първите десет деца на медици, които работят  на първа линия в ковид отделения на здравни заведения. Драгомир Бакалов-директор на детската градина посочи, че има възможност да се приемат и повече деца, ако медици заявят желание за това. До момента са подадени 17 заявления за деца..

публикувано на 02.12.20 в 14:10

Облачно и студено, но без валежи ще е времето утре

Ще преобладава облачно време, временни разкъсвания на облачността ще има над южните части на района, а след полунощ и утре сутринта на места ще има условия за намалена видимост. Вятърът във вътрешността ще стихне, по крайбрежието ще е слаб от северозапад, през деня обърне от източна четвърт. Минималните температури в Североизточна..

публикувано на 02.12.20 в 14:06

АПИ: Електронната винетка се активира до 15 секунди след купуването й

"Електронната система работи добре, а потребителите се таксуват и това се доказва от приходите", посочва проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в чийто ресор е оперирането на смесената електронна система за събиране на пътни такси – е-винетка и тол. От началото на 2020 г. до момента са събрани 256 млн...

публикувано на 02.12.20 в 14:03

Нови кръгови кръстовища ще повишават безопасността на движението в Балчик

В ход е обособяването на планираните тази година две кръгови кръстовища в Балчик. Работата започна първо на улица "Приморска" (до КПП Бяла къща) и се очаква да завърши в края на седмицата. След това бригадата ще се насочи към изграждането на второто кръгово, в кв. "Левски" (между "Варненска", "Черно море" и "Христо Ботев"), съобщи заместник - кметът..

публикувано на 02.12.20 в 13:56