Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Освещават стенописа на Апостола в НУ "Васил Левски"

Снимка: Румен Сарандев

Стенописът на Апостола, с който грейна на фасадата на варненското Начално училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово", ще бъде официално осветен днес.

Освещаването е само част от благодарствения празник по случай изрисувания стенопис на нашия патрон и в чест на Деня на народните будителите – 1 ноември, съобщават от училището.

Празникът ще започне в 13 часа. Освещаването ще бъде извършено от отец Добромир от храм „Св. цар Борис – Михаил” в квартал "Аспарухово".


От 13.15 часа ще бъде изнесена кратка благодарствена музикално-поетична програма към организаторите и дарителите

От училището съобщават, че празничната програма ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемиологични мерки – носене на маски, ограничен брой гости и участници, както и физическа дистанция между лицата най-малко от 2 метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Месопустна Задушница e

Днес е Месопустна Задушница.  Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост.  Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста.  В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на млечни продукти. В храмовете в цялата..

публикувано на 06.03.21 в 07:26

Ало, ало, Слънчице на турне в три града

Спектакъл със заглавието на една от най-популярните съвременни български  авторски песни за деца и възрастни „Ало, ало, Слънчице“ ще зарадва малчуганите във Варна, Шумен и Русе. Спектаклите са утре /събота/ от 17 часа в Русе, в неделя също от 17-сет в Шумен и във Варна на 8 март от 18 часа в Градската художествена галерия Повечето песни,..

обновено на 05.03.21 в 10:32

Час на чистотата обединява варненци

Всяка неделя в 11ч. доброволци се обединяват в обща кауза за час да почистят обществени места, които са силно замърсени. Инициативата "Час на чистотата" датира от 8 декември 2019г. с инициатор Анна Семенова. В почистването участват и много деца, защото според организаторите най-важно е примерът, който ние възрастните ще дадем.  Стефан Крачунов е един..

публикувано на 05.03.21 в 08:30

Театралната трупа "Ангели" от Долни чифлик

От края на 2019 година в Долни чифлик  функционира театрална трупа към Средното училище „Васил Левски“. Там се изявяват 19 деца от 5 до 9 клас. Ръководителката им не е много по-голяма от тях, на 18 години Мишел Девор вече е успяла да постави с трупата „Серафим“. Заради пандемията работата на школата е затруднена, но въпреки всичко любовта към..

публикувано на 04.03.21 в 12:55

Как изглежда географията на бирата в числа?

Най-скъпата бира в света се продава в Доха (Катар), със средна цена от 11,26 долара за една трета (33cl). Причината е въведеният стопроцентов данък през 2019 г. върху алкохолните напитки, който удвои цената алкохола само за един ден. Ислямската държава, където е необходимо специално разрешение за закупуване на алкохол, ще бъде домакин на..

публикувано на 04.03.21 в 10:50

Родолюбие отвъд границите на България

За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България. Светлинното шоу ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа в България), както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във..

публикувано на 03.03.21 в 13:36

Блок във Варна светна с цветовете на националния трибагреник

Блок във Варна светна с цветовете на на националния трибагреник. Живеещите във вход 3 на блок 205 в квартал "Кайсиева градина" са автори на много инициативи, свързани с подобряване на околната среда и украсата за празници.  Този път за Националния празник мъжете във входа са поставили на фасадата светлинна украса в цветовете на националното знаме,..

публикувано на 03.03.21 в 11:16