Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Средновековен некропол и останки от сгради от Късната античност откриха в двор в Девня

Снимка: Свилен Шитов, Facebook

Нови археологически находки бяха открити при спасителни разкопки в Девня. Работата на терен бе в частен стопански двор в района на някогашната северна крепост на античния Марцианопол. Сред намереното от екипа археолози, начело с д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна и Иван Сутев от Музея на мозайките в Девня, са некропол от средните векове и останки от сгради от Късната античност, съобщава кметът на община Девня- Свилен Шитов, във фейсбук страницата си. 

"Намерени бях човешки останки, като на мястото е имало християнски гробове. Под тях обаче излязоха и части от антични сгради. Екипът е намерил медни монети и части от керамични съдове. Всички находки тепърва ще бъдат проучвани от учените. Ще очаквам с интерес да разберем повече за нашите предци. Резултатът от работата на археолозите, дори в толкова малък участък, е поредното доказателство за богатото културно-историческо наследство, с което разполага нашият град", каза още Щитов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя – все още ще е топло, с максимални температури до 10 градуса

През нощта по поречието на Дунав и на отделни места по крайбрежието отново ще е мъгливо. Над останалата част от района облачността от север ще се увеличава, но ще е предимно средна и висока. Сутринта минималните температури слабо ще се повишат и ще са от -2 до +3 градуса. През деня облачността ще продължи да се увеличава, едва късно следобед и..

публикувано на 28.11.20 в 17:43

Приемът на документи по новата мярка „Запази ме” започва на 30 ноември

От 30 ноември Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проекта „Запази ме”, който ще предоставя помощ на работещи в бизнеси с преустановена дейност, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. Приоритет на операцията е запазването на заетостта в предприятия, преустановили стопанската дейност в резултат от наложени..

публикувано на 28.11.20 в 17:28

Китай ще строи лунна изследователска база

Китай ще строи изследователска база на Луната, съобщи ТАСС, позовавайки се на китайската телевизия CGTN. „Ще изстрелваме последователно апарати „Чанъе” с номера 6, 7 и 8" - каза Сюй Хунлян, генерален секретар на Националното космическо управление. Той добави, че е планирана и международна лунна база. „Лунната база много вероятно ще се превърне в..

публикувано на 28.11.20 в 17:19

1,57% от БВП на РС Македония – за подмладяване и оптимизиране на армията

Бюджетът за отбрана на РС Македония за 2021 г. възлиза на 11,97 млрд. денара или 1,57% от БВП. Предложеният бюджет, според министъра на отбраната Радмила Шекеринска, осигурява непрекъснато увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната с 0,2 процентни пункта, пълна военна интеграция в структурите на НАТО, подмладяване на армейския персонал и..

публикувано на 28.11.20 в 16:43

МВР продължава проверките на поставени под карантина

Служители на ОД на МВР – Варна са извършили 579 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, заради рискови дестинации, от които са пристигнали, или контакт със заразени с коронавирус. Установено е едно нарушение, има образувана една проверка по чл. 355, ал. 2 от НК.  Разследванията, започнати по време на обявеното..

публикувано на 28.11.20 в 16:10

Проф. Балтов: Прекалено рано е за масово тестване

Програма и план за ваксинация ще има в началото на декември Случаите на новозаразените ще намалеят наполовина в рамките на две седмици, прогнозира директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БНТ. По думите му повишаването на индекса на строгост на мерките от 48 до над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на..

публикувано на 28.11.20 в 15:48

Аспаруховци залесяваха квартала с дарени дръвчета. Залесяване имаше и в район "Владиславово"

Инициативата "Залеси Варна", организирана от община Варна и екипа на сайта "Гората.бг", която осигурява безплатно 4000 дървета за първия етап, започна в отделните райони на града и населените места. В район "Аспарухово" общински служители, съветници и кмета на района Ивайло Маринов се включиха в залесяването в района на улица "Моряшка", където..

публикувано на 28.11.20 в 15:45