Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Добрич раздава годишните награди за наука и култура

Община Добрич ще връчи днес годишните си награди в областта на културата и науката.

Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на град Добрич ще получат Олга Иванова-Халачева – дългогодишен педагог и преподавател по пиано и солфеж, Константина Петкова – музикант и създател на артистичен салон, който във време на пандемия и криза се превърна в явление в българския културен живот, Юлиян Георгиев – председател на читалище „Романо дром-2002 г.“. Носител на наградата „Млад творец“ е Александър Петров, който е поет, певец и създател на позитивна среда сред младите хора. Колективната награда се присъжда на Народното читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“. Наградите ще бъдат връчени от 10.00 часа пред Лапидариума. 

Носителите на наградите бяха определени на 23 октомври от комисия и имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата в град Добрич за техния принос в развитието на сценичните изкуства, културното наследство, книгите, медиите и науката. ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя – все още ще е топло, с максимални температури до 10 градуса

През нощта по поречието на Дунав и на отделни места по крайбрежието отново ще е мъгливо. Над останалата част от района облачността от север ще се увеличава, но ще е предимно средна и висока. Сутринта минималните температури слабо ще се повишат и ще са от -2 до +3 градуса. През деня облачността ще продължи да се увеличава, едва късно следобед и..

публикувано на 28.11.20 в 17:43

Приемът на документи по новата мярка „Запази ме” започва на 30 ноември

От 30 ноември Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проекта „Запази ме”, който ще предоставя помощ на работещи в бизнеси с преустановена дейност, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. Приоритет на операцията е запазването на заетостта в предприятия, преустановили стопанската дейност в резултат от наложени..

публикувано на 28.11.20 в 17:28

Китай ще строи лунна изследователска база

Китай ще строи изследователска база на Луната, съобщи ТАСС, позовавайки се на китайската телевизия CGTN. „Ще изстрелваме последователно апарати „Чанъе” с номера 6, 7 и 8" - каза Сюй Хунлян, генерален секретар на Националното космическо управление. Той добави, че е планирана и международна лунна база. „Лунната база много вероятно ще се превърне в..

публикувано на 28.11.20 в 17:19

1,57% от БВП на РС Македония – за подмладяване и оптимизиране на армията

Бюджетът за отбрана на РС Македония за 2021 г. възлиза на 11,97 млрд. денара или 1,57% от БВП. Предложеният бюджет, според министъра на отбраната Радмила Шекеринска, осигурява непрекъснато увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната с 0,2 процентни пункта, пълна военна интеграция в структурите на НАТО, подмладяване на армейския персонал и..

публикувано на 28.11.20 в 16:43

МВР продължава проверките на поставени под карантина

Служители на ОД на МВР – Варна са извършили 579 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, заради рискови дестинации, от които са пристигнали, или контакт със заразени с коронавирус. Установено е едно нарушение, има образувана една проверка по чл. 355, ал. 2 от НК.  Разследванията, започнати по време на обявеното..

публикувано на 28.11.20 в 16:10

Проф. Балтов: Прекалено рано е за масово тестване

Програма и план за ваксинация ще има в началото на декември Случаите на новозаразените ще намалеят наполовина в рамките на две седмици, прогнозира директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БНТ. По думите му повишаването на индекса на строгост на мерките от 48 до над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на..

публикувано на 28.11.20 в 15:48

Аспаруховци залесяваха квартала с дарени дръвчета. Залесяване имаше и в район "Владиславово"

Инициативата "Залеси Варна", организирана от община Варна и екипа на сайта "Гората.бг", която осигурява безплатно 4000 дървета за първия етап, започна в отделните райони на града и населените места. В район "Аспарухово" общински служители, съветници и кмета на района Ивайло Маринов се включиха в залесяването в района на улица "Моряшка", където..

публикувано на 28.11.20 в 15:45