Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ограничаване на вредите от призрачния риболов

Почистват морето от стари, свободно плаващи мрежи

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Компанията „Черноморски улов“ и риболовното сдружение „Черноморски изгрев“ започват събирането на стари, свободно плаващи мрежи от морето. Крайната цел е опазването на черноморската фауна, а извадените от морето мрежи да бъдат рециклирани и повторно използвани за създаване на нов продукт. Събирането ще продължи до 15 април следващата година, когато организаторите ще обявят резултатите и следващите стъпки. 

Призрачният риболов е явлението, при което стари, изгубени или изоставени риболовни мрежи продължават да се носят свободно във водата и улавят в смъртоносна хватка риби и морски бозайници, припомнят организаторите. По данни на Института по Океанология към Истанбулския Университет, ежегодно в Черно Море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв.км, а реалният обем и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени. Ето защо, проектът „Най-ценния улов“ ще спомогне и за по-ясното дефиниране на мащабите и въздействието на проблема, казват още авторите.

Паралелно със старта на проекта, организаторите търсят партньори и съмишленици на каузата, с които заедно да открият подходяща фабрика за рециклиране на събраните мрежи на страницата на “Черноморски Улов” във facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на таксиметров автомобил..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33

От днес се възстановява автобусна спирка "ЖП гара-3" във Варна

Днес ще бъде възстановено обслужването на автобусна спирка "ЖП гара-3" на пл. "Славейков" от автобусни линии 17 А, 20 и 39.  От понеделник, 22-ри април,  ще бъде възстановено обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара Варна. Информацията е на "Градски транспорт" - Варна.

публикувано на 18.04.24 в 08:19

Адресите без ток днес

Планови прекъсвания на територията на област Варна в четвъртък, 18.04.2024 г.: На 18.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Генерал Колев, ул...

публикувано на 18.04.24 в 05:57

Валежите ще започнат да спират следобед

Днес облачността ще е по-често значителна с валежи от дъжд. Възможни са гръмотевици. Около и след обяд валежите ще отслабнат и на много места ще спрат. Ще духа умерен, в Дунавската равнина временно поривист северозападен вятър. Максимални температури между 12° и 17°, за Варна около 15°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода..

публикувано на 18.04.24 в 05:54