Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учредяват годишна награда “Георги Живков - будителят за просвещение”

На 1 ноември 2020г., в Деня на Будителите клуб Отворено общество Варна и приятели учредяват годишна награда “Георги Живков - будителят за просвещение”. Наградата ще се връчва всяка година на българи и/или варненци, които са допринесли за продължение на делото му.

Георги Живков (1844-1899) - е роден в Търново в семейството на търговеца Атанас Басмаджията. Той е брат на просветния деец Никола Живков, автор на химна “Шуми Марица”, сестра му – Виктория Живкова (Вела Благоева) – е била учителка и е преподавала в Девическата гимназия Варна. Живков e участник в Априлското въстание, съратник на Стефан Стамболов.

Той е първият директор на Варненската девическа гимназия. През 1885 г. е председател на Варненската книжовна дружина, която е първообраз на библиотеката в града.

По негова инициатива като министър на народното просвещение се строи сградата на Варненската Девическата гимназия Мария Луиза - Първото училище в България, създадено по европейски модел. Тя се изгражда от 1893 до 1900 на мястото на бившите турски казарми, като е напълно обзаведена и открита за учебната 1898/1899г. Проектът за сградата е предоставен от белгийския просветен министър и развит от архитект Петко Момчилов.

Като министър на народното просвещение в правителството на Стефан Стамболов, /август 1887 - ноември 1893г./ Георги Живков е автор и вносител на важни закони:

✓ Закон за народното просвещение,

✓ Закон за висшето училище, с който се полага началото на висшето образование в България.

✓ Закон за издирване на старини и спомагане научните и книжовни предприятия,

✓ Правилник на училищните инспектори,

✓ Закон за пенсиите на учителите.

✓ Започва да издава “Сборник за народни умотворения, наука и книжнина”, в първите три тома на който се печата Вазовия шедьовър "Под игото", както и списанието “Български преглед”.

За него Иван Церов пише: ”Като министър Живков се яви човек на делото и като всеки истински деец и голям общественик, работи без шум и хвалби, но остави най-обилни плодове в просветното строителство и цялата ни духовна култура”.

Докато Георги Живков е министър на просвещението се изграждат най-много общински училищни сгради, болници, читалища в цялата страна със средства от държавния бюджет. Той казва : "Нека се знае, че когато видях да се отреждат огромни държавни постройки, настоях да започне издигането на красиви по архитектура училищни сгради, понеже имено те са свидетели за нашата култура”.

На 06 май 1893г. престижното френско издание La REVUE DIPLOMATIQUE представя на челната си страница тогавашния министър на просвещението Георги Живков.

„Както много пъти сме го отбелязвали на тези страници, именно в областта на просвещението действията на българското правителство са най-решителни и най-полезни. И ако великите дела почти винаги намират нужните хора, които да ги извършат, то това тъй често потвърждавано правило и в случая няма никакво изключение. Страстното усърдие на българските управляващи в делото на просвещението на всички нива намери защитник в лицето на Георги Живков. Адвокат ли е? Не. Ако във Франция тогата отваря врати към всяко поприще - и то напълно оправдано поради качествата, които предполага и които изисква - в тези нови земи професионалистите са предпочитани поради доверието, което внушават и страстта, с която се заемат да реформират недостатъците, от които вероятно са страдали“.

Георги Живков горещо обича Варна. През 1898 г. той споделя пред своя приятел Иван Церов: “Жадувам сега само едно – отново да се върна във Варна, да си построя една скромна къща срещу Девическата гимназия, за да се любувам на сградата, на преподавателите, на възпитаниците…” .

Тази мечта обаче остава неосъществена. През пролетта на следващата 1899 г. Георги Живков умира на 55-годишна възраст. Остава споменът за този забележителен човек и искрено обичащ Варна.

В най-активните си години Будителят за просвещение е бил двигател за създаването на десетки образователни, културни и здравни институции като:

1. Георги Живков е създал Варненската книжовна дружинка, наследник на която е Регионалната Библиотека “Пенчо Славейков”, притежаваща най красивият и практичен проект за Библиотека в България, която не се строи.

2. Георги Живков е първият директор на Девическата гимназия Варна и основният двигател за построяването на най красивото и практично училище на Балканския полуостров за целия период 1899-1978г. Децата от наследницата на Девическата гимназия - МГ д-р Петър Берон не го посрамиха. Макар 42 години без собствена сграда , за която има идеен проект, през 2019г те са най доброто училище на България в основния курс. И едни най-талантливите деца на Варна все още се надяват.

3. Като министър просвещението Георги Живков е двигател за построяването на 1672 училища и 32 болници в България. Там някъде е положен духът на модерната медицина във Варна и на новите варненски проекти за медицина от 21 век.

4. Навярно Иван Церов гледайки Георги Живковата Девическа гимназия се е зарекъл и 1921г е мотивирал гражданите за изграждане на Варненския Общински професионален театър.

Оставил надеждата делото му да бъде продължено!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бионсе отнесе Грами за 32-ри път

След 88 номинации в кариерата си, R&B певицата и поп звезда спечели 32-рата си награда "Грами" в неделя за най-добър албум с танцова/електронна музика, с което постави рекорд за най-много спечелени награди "Грами". Шолти, диригент от унгарски произход, който беше предишният лидер, спечели последната си награда през 1998 г...

публикувано на 06.02.23 в 06:26

Премиера на балета "Ромео и Жулиета" във Варна

Премиера на балета "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прикофиев във Варна. Тя ще бъде на Основна сцена на Държавната опера от 19 часа на 8 февруари, сряда, съобщиха от културната институция. Хореографията на спектакъла е дело на Сабрина Боско . Сценографска идея: Сергей Бобров, художник: Ася Стоименова. В главните роли са Мартина Префетто и..

публикувано на 04.02.23 в 16:42
Вирджиния Георгиев-Джакомети, портрет от Борис Георгиев

Градската галерия "Борис Георгиев" във Варна почита паметта на дъщерята на своя патрон

Вирджиния Георгиев-Джакомети, дъщеря на големия художник Борис Георгиев, патрон на Варненската градска художествена галерия, е починала в Италия на 90-годишна възраст, съобщиха от културната институция. Вирджиния Джакомети, осиновената дъщеря на художника, беше посветен на изкуството приятел на България, припомнят от ГХГ "Борис Георгиев". Пръв..

публикувано на 04.02.23 в 14:52

Зорница София: "Майка" е филм за цели семейства, докосва силно определени хора

Прожекция на филма "Майка" и среща с част от екипа му ще се проведе от 16,30 часа днес, 4 февруари, във Варна. Мястото е Фестивалният и конгресен център. "След филма ще си поговорим за всичко, което интересува публиката. За мен е изключително важно да чуя мнението на зрителите. "Майка" е филм за цели семейства - на прожекциите идват родители, които..

обновено на 04.02.23 в 09:21

Археологическият музей във Варна представя изложба с християнско изкуство

Изложба с християнско изкуство ще бъде открита в 15 часа   днес в Археологическия музей на Варна. Тя е от колекцията на първия частен музей в България - „Арете“, и включва оригинали и копия на икони, накити и други произведения, съобщават от Регионалния исторически музей във Варна.   Във фокуса на гостуващата колекция, наречена „Армията на..

публикувано на 04.02.23 в 07:54

Съвместна изложба и концерт на варненски и украински деца

Повече от 100 украински деца ще се включат в голям съвместен концерт и изложба със свои връстници, възпитаници на Центъра за подкрепа на личностно развитие - Общински детски комплекс, Варна, тази неделя. Експозицията с творбите на младите таланти ще бъде подредена във фоайето на Младежкия дом. Нейното официално откриване ще бъде в 14,30 ч. От..

публикувано на 03.02.23 в 15:50

Варненски творци сред номинираните за "Икар"

"Изберете театъра" е тазгодишното мото на театралните награди "Икар", които се връчват ежегодно от Съюза на артистите в България. По традиция официалната церемония ще се състои в Световния ден на театъра 27 март. Днес бяха обявени номинациите за престижната награда, предаде БНР. Държавният куклен театър във Варна е с две номинации - за куклен..

публикувано на 02.02.23 в 19:01