Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В девет варненски училища ще учат с chromebook

Снимка: pixabay.com

Технологии в училищата и не само, виртуална реалност, изкуствен интелект, работа в облака, STEM обучения и още, и още, както и разбира се въвеждането на устройство номер 1 в страните, които заемат водещи позиции в образователните класации в света – chromebook, набират скорост у нас. 

Устройствата вече са неизменна част от образователния процес във все повече български училища. В София,  Пловдив и Бургас вече има училища с над 100 chromebook лаптопа. Той замества интерактивните дъски, сложни софтуери и не изисква поддръжка от компютърен техник или специалист. Всеки chromebook има официална поддръжка от Google за срок от минимум 7 години.

Обучението с chromebook позволява и въвеждането на обучението по модела 1:1. Освен това отговаря на всички изисквания на МОН.

И още.

От началото на втория учебен срок около 250 ученици и 80 учители от девет училища във Варна ще започнат да се обучават с chromebook. Има поне 10 причини, които обясняват защо с него работят не само в образованието, но и от бизнеса. Държеливата батерия, бързото включване, здравината, липсата на допълнителни ъпдейти, липсата на вируси, отваря се като таблет и се върти на 360 градуса, работа в облака...

Освен това, оказва се, че и достатъчно достъпен и във финансово отношение.

Елисавета Якимова – директор на Център за творческо обучение във Варна и Венелин Добрев - специалист бизнес развитие разказват повече.

Какво обаче е chromebook и какви са предимствата му? Чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

публикувано на 19.04.21 в 15:45

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00