Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белетристът Деян Енев е носител на Националната литературна награда „Йордан Йовков”

Снимка: Пронюз Добрич

Националната литературна награда „Йордан Йовков” бе връчена на белетриста Деян Енев на тържествена церемония в зала „Нели Божкова” в Добрич. Тя е по повод 140-години от рождението на Певеца на Добруджа. Носител на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е проф. д.ф.н. Милена Кирова. Отличията бяха връчени въз основа на решение на Общинския съвет на Добрич от 27 октомври т. г.

Носителите на Националната литературна награда „Йордан Йовков” и на Отличието бяха обявени от председателя на Общинския съвет Мая Димитрова. Наградата връчи кметът на Добрич Йордан Йорданов. Материален израз на отличията са плакет, грамота с автор Елисавета Качулева и парична сума.

Деян Енев е белетрист, забележителен автор в областта на късия разказ, издал над 15 книги, носител на национални литературни награди.

Проф. д.ф.н. Милена Кирова е преподавател по Българска литература от Освобождението до Първата световна война и Антропология на библейския свят в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, автор на над 15 книги, носител на награди за литературна критика и хуманистика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посоките на Живка Маринова и Стилияна Узунова

В средата на „женския“ месец март галерия "Ларго" предтавя съвместната изява на две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова и Стилияна Узунова. Експозицията се нарича „Посоки“ и маркира чрез образи и цвят посоките на живота на двете авторки. Родени в София, Живка Маринова и Стилияна Узунова са приятелки..

публикувано на 29.03.24 в 14:54

Неразказаните истории на Иво Сиромахов

По-интересни са неразказаните истории, доверява ми в разговор по Вайбър Иво Сиромахов. На 4 април той ще бъде във Варна , за да се срещне с варненската публика. Историите са всякакви. И всички са рожба на опита на човека. Важното е историите да са истински. "Когато една история е истинска, в нея има винаги съдържание и смисъл, от който можем да се..

публикувано на 29.03.24 в 13:34

Млади пианисти с дипломен концерт в Радио Варна

На 29-ти март (петък) в Концертно студио на Радио Варна ще се състои Дипломен клавирен концерт на София Николова и Адам Факихи. Те са ученици в 12 клас в СУ за ХНИ „Константин Преславски“, в класа по пиано на г-жа Вероника Чилингирян. В програмата са включени разнообразни по стилове и характер произведения от класически и съвременни композитори. Сред..

публикувано на 29.03.24 в 10:50

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38