Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В кафене в Рим забраниха на клиентите да говорят за коронавирус

Рим, 29 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланието, поставено зад плота на бара на Кристина Матиоли е много ясно: Строго е забранено да се говори за коронавирус и карантина.

В малък бар в покрайнините на Рим мениджърът Кристина Матиоли се надява да даде на гостите кратка почивка от пандемията, докато пият кафе, съобщава РТС, цитиран от БГНЕС..

„Говорим за едно и също нещо от месеци, поне да пием кафе на спокойствие“, казва Кристина Матиоли, управител на „Filling Bar“.

Като първата европейска държава, засегната от епидемията, Италия се бори по-дълго от другите и живя в блокада.

След блокадата животът почти се нормализира и след това отново последва затваряне. Ето защо Кристина казва, че хората трябва да се отпуснат на кафе.

"Не става въпрос за отричане или неразбиране на трудностите, през които преминава светът, а само за почивка", посочи Кристина.

Повечето посетители на бара приветстват посланието на управителя и посочват, че нейната идея е чудесен отговор на натиска на епидемията.

„Писна ни да говорим за коронавирус, вече не можем да го понасяме, където и да отидем, говорим само за короната. Искам да говоря с компанията за нещо друго: за времето или известните личности “, каза редовен посетител на кафенето.

Гостите са натоварени с тази тема дори в кафенето: те трябва да дезинфекцират ръцете си и могат да свалят маските си само когато ядат и пият. Според решението на правителството кафенето трябва да затвори в 18 часа.

Затова, за да привлече вниманието на хората, Кристина постави още един надпис, който предлага идеи за разговор, с теми от историята и културата.

„Браво, Кристина знае какво е необходимо днес“, подкрепи инициативата й фризьора Маурицио, който е редовен посетител на кафенето.

„Собствениците на кафене в Трентино също харесаха идеята, затова ме потърсиха за разрешение да я реализират“, доволна е Кристина Матиоли.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27