Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече легла за пациенти с COVID-19 в болница "Тузлата", но няма специалисти и апаратура

Тузлата край Балчик
Снимка: Албена Иванова

Поредна заповед на Регионалната здравна инспекция в Добрич увеличава болничните легла за лечение на COVID – 19 в специализираните лечебни заведения областта. С новата разпоредба директорът на здравното ведомство д-р Светла Ангелова определя  задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 не по-малко от 20 % от капацитета, обявен пред здравните власти.

Така в специализираната болница за рехабилитация Тузлата леглата стават 12, в „СБР Медика Албена“ КК Албена – 6 легла; по 18 в Държавна психиатрична болница Карвуна и в Центъра за психично здраве в Добрич. Да се създаде реорганизация на легловата база и обезпечаване с медицински персонал, като не се прекъсва осъществяваната лечебна дейност в посочените структури. Всяко лечебно заведение за болнична помощ да разкрие кабинет за триаж на пациенти съмнителни за COVID – 19, се казва в заповедта.

Обособени са легла, но ние не разполагаме със структури за диагностика, рентген и клинична лаборатория, коментира ситуацията управителят на СБР „Тузлата“ д-р Камелия Кирчева. „Нямаме специалисти, разполагаме с физиотерапевт и хирург. Нямаме клинична лаборатория, нямаме рентгенова диагностика. И съответно след като не отговаряме на изискванията на касата и не можем да сключим договор, питам кой ще заплаща лечението на тези пациенти, по какъв начин ще става? Хората като ги сложим на леглата, ще ги излекуваме ли, запита д-р Кирчева, посочвайки, че отговори на тези въпроси не е получила. Тя уточни, че заповедта се отнася за пациенти със съмнения за Covid-19, вече настанени в СБР Тузлата за лечение. В лечебниците за рехабилитации плановият прием на пациенти не е спрян, подчерта тя.

Подробности чуйте от репортажа на кореспондента ни Албена Иванова:





ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27