Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мощните природни антибиотици: хрян, чесън и босилек

Снимка: Pexels

Има храни с чудодейни свойства срещу вируси и инфекции - като хрян, чесън и босилек.

Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята.

Хрян

Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство срещу грип, повишава защитата на организма срещу настинки, укрепва имунната система и се бори срещу респираторни заболявания.

Той е изключително полезен при грип и действа като естествен антибиотик, защото убива патогенните бактерии в организма. Елиминира вируси и бактерии, открити в устата, носа и гърлото.

Доказано е също така, че консумацията на хрян повишава защитните сили на организма срещу болки в гърлото и помага за отварянето на дихателните пътища.

Чесън

Чесънът има способността да елиминира вредните бактерии, да почиства вирусите от кръвта и да помага при заболявания на вътрешните органи и дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Една скилидка чесън съдържа повече от 400 полезни компонента.

Чесънът е богат на природни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и укрепват имунитета. Чесънът съдържа химичното съединение алицин, богато на органична сяра и е ключов компонент в борбата срещу вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкване и нарушаване целостта на скилидката.

Босилек

Босилекът е естествен антибиотик, който предпазва организма от инфекции поради своите дезинфектанти и бактерицидно действие. Съдържа бета каротин, антиоксиданти, както и манган, фосфор, магнезий, желязо, флавоноиди, калций. Също така е богат на витамин А. Босилекът е ефективен за облекчаване на симптомите на настинка, грип, треска. Поради спазмолитичните си свойства често се използва срещу силна кашлица. Заедно с ефекта си за облекчаване на кашлица, той се използва при лечение на астма, бронхит, инфекции на синусите. Подобрява кръвообращението, увеличава и оптимизира метаболитните функции на тялото. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23