Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

COVID-19 е сериозна заплаха за изчезващи видове примати

Маймуни
Снимка: Магдалена Гигова

Тъй като пандемията от коронавирус продължава да шества по целия свят, голяма част от вниманието е насочено към нарастването на човешките жертви, които вече са преминали милион. И все пак, експертите предупреждават, че SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, също представлява заплаха за някои от най-близките ни живи роднини в животинското царство, предупреждава „Нешънъл Джиографик“

Неотдавнашен анализ на повече от 400 вида гръбначни животни, включително птици, риби, земноводни, влечуги и бозайници, прогнозира, че критично застрашени видове примати като северния белобуз гибон, суматранския орангутан и западната горила от равнините, както и застрашените шимпанзета бонобо , са особено уязвими към инфекция поради генетичните си прилики с хората.

Харис Люин, ръководителят на изследването, се зае да идентифицира животни, които биха могли да бъдат приемници на коронавируса. Предполага се, че предшественикът на SARS-CoV-2 е възникнал в местен за Китай вид прилеп и може да е заразил друг вид животно, преди да премине в хората. Но с напредването на изследванията им данните започнаха да разкриват, че хората могат да бъдат вектор и да разпространяват болестта върху диви животни.

„Възможността за избухване на болест като COVID при затворени или диви популации на застрашени примати е много голяма“, казва Люин, изтъкнат професор по екология и еволюция в Калифорнийския университет, Дейвис. Това е особено притеснително за редки животни в затворени заведения, като осемте заразени лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк. Люин посочва, че те вероятно са се заразили с вируса от хората, които се грижат за тях.

Инфектираните хора могат да предадат вируса в части от света, където дивите животни се доближават много до хората, като например в някои части на Африка, предупреждава Люин

Като основа за своето проучване, Люин и неговият екип са разгледали по-отблизо еволюцията и структурата на протеиновия рецептор ECA2, към който коронавирусът се свързва и след това навлиза в човешките клетки. Те изучават протеина при стотици видове гръбначни животни и определят относителните рискове от заразяване с вируса при всеки.

Изследователите изследват вида и броя на промените в 25 ключови позиции на ACE2 рецептора и създават система за класификация по категории, които варират от много висок риск до много нисък риск въз основа на сходствата и разликите, открити в тези позиции. Смята се, че животните, при които всичките 25 позиции съвпадат с човешкия протеин, са най-податливи. От друга страна, тези, които се считат за много нискорискови, имат ECA2 рецептори, които са много различни от хората.

От 103 вида, класифицирани като много висок, висок или среден риск, 40% са в категорията на застрашените видове в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата, според публикуваното наскоро проучване. в Сборник на Националната академия на науките.

18-те много рискови животни са примати от Стария свят и големи маймуни. И все пак, някои високорискови, застрашени видове - като байджи, сладководен делфин, елени на отец Дейвид и гладко морско свинче изненадаха изследователите, тъй като са далечни роднини на хората.

Изследователите предупредиха, че техните резултати не трябва да се тълкуват преувеличено и посочват, че реалният риск трябва да бъде потвърден с експериментални данни. Възможността инфекцията да се случи по клетъчен път, различен от ACE2, също не може да бъде изключена, тъй като вирусът може да попадне в тялото по повече от един начин, казва Люин.

Въпреки че няколко вида са теоретично податливи на вируса, досега са заразени само няколко животни в плен - домашни котки и кучета, лъвове, тигри и норки, казва Дален У. Агню, професор в катедрата по патобиология и диагностични изследвания в Държавен университет в Мичиган.

В експериментални условия макаците резус, макаците, които ядат раци, и зелените джинове се заразяват с вируса, но повечето показват сравнително леко клинично заболяване, според скорошно проучване. Подобни проучвания показват, че домашните порове имат леки или неоткриваеми симптоми на болестта, египетските плодови прилепи нямат симптоми, а сирийските хамстери имат леко до умерено заболяване.

Въпреки че вирусът не изглежда толкова смъртоносен при животните, колкото при хората, съавторът на изследването Клаус-Петер Коепфли, асоцииран изследовател в Смитсоновския институт за консервационна биология, отбелязва, че норки могат да умрат от заразяване с SARS-CoV-2.

Той посочва, че в момента нямаме достатъчно информация, за да разберем защо вирусът може да причини повече смъртност при някои видове, отколкото при други. Бъди, първият потвърден случай на коронавирус при куче, почина в рамките на месеци след поставянето на диагнозата, въпреки че точната причина не е известна.

Няма доказателства, че коронавирусът се разпространява върху или в популациите на диви животни. Все пак някои предполагат, че е малко вероятно да сме наясно с всички инфекции, точно както много човешки случаи са останали незабелязани по време на пандемията.

Трудно е да се определи докъде се разпространява вирусът при животните, обяснява Андрю Бауман, доцент в катедрата по ветеринарна превантивна медицина в държавния университет в Охайо. „Със сигурност трябва да се обърне внимание“, казва той, особено при уязвими популации на границата между човека и животните.

Не само най-близките ни роднини от животинския свят са по-податливи поради генетиката: като нас, тяхното социално поведение също ги излага на риск.

От тези животни от особено значение е източната африканска горила, от която по-малко от 5000 остават разделени на малки популации и подвидове, включително добре познатата планинска горила. Той добавя, че ако тези големи маймуни, които живеят в близки семейни групи, се заразят и умрат със скорост, подобна на човешката, това може да изложи животните в по-голяма опасност.

Поради разклоненията, както Коепфли, така и Люин подчертават важността на превантивните мерки. В условия като националните паркове работниците трябва да бъдат редовно тествани, тъй като всеки контакт може да започне пандемия при видовете примати в Стария свят. Също така е от решаващо значение зоологическите градини да продължат да се придържат към своите стабилни планове за управление, за да предотвратят разпространението от стопаните върху животните.

„Може би имахме късмет, че вирусът стигна до тигри, защото ако беше заразил примати, резултатите можеха да бъдат много различни и евентуално опустошителни за приматите от Стария свят в плен в зоологическата градина в Бронкс“, казва Люин.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър подписа три заповеди за мерките срещу коронавируса

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график: от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават..

публикувано на 26.01.21 в 20:21
Ерден, ресторант в центъра

Организации на заведенията не са съгласни с отваряне на 1 март, готвят се за протест

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са взели участие днес в преговори относно дата за отваряне. Това се казва в разпространена до медиите позиция на двете организации. "Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра..

публикувано на 26.01.21 в 17:51
Община Каварна

В Каварна премахват преместваеми обекти, загрозяващи градската среда

В Каварна със заповед на кмета Елена Балтаджиева се премахват преместваеми обекти, които загрозяват градската среда , съобщиха от пресцентъра на общината. Администрацията направи пълна проверка на преместваемите обекти в морската зона на града и в местността "Икантълъка". Там ще бъдат премахнати всички установени фургони. Договорите с търговците за..

публикувано на 26.01.21 в 17:01

Лек спад на регистрираните кражби от коли във Варна

447 са кражбите на вещи и части от моторни превозни средства през изминалата година, броят им е намалял в сравнение с 2019-а, когато са били 529. Това съобщи главен инспектор Красен Торимацов, началник на сектор "Престъпления против МПС" към отдел "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР във Варна. Главен инспектор Торимацов посочи, че..

обновено на 26.01.21 в 16:11

Възстановиха движението и в двете платна на Аспаруховия мост

Движението по Аспаруховия мост вече е напълно възстановено. Фугата, заради която превозните средства се движеха двупосочно в платното за Бургас, вече е ремонтирана.Трафикът е нормален, но започна да вали и се очаква влошаване на времето и поледици през нощта.

публикувано на 26.01.21 в 15:31

Отварят ресторантите на 1 март?

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ. По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Времето във Варна се влошава, идва сняг

Валежи от дъжд, които от запад на изток постепенно до вечерта ще преминат в сняг се очакват днес. По Черноморието ще се примесват мокър сняг и дъжд. Още през нощта навсякъде ще завали сняг, постепенно усилвайки се като интензивност. Видимостта ще бъде намалена. Най-късно, след полунощ, дъждът и в крайните югоизточни райони ще премине в сняг...

публикувано на 26.01.21 в 14:07