Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Швейцария гласува в референдум за забрана на инвестициите в оръжия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарските гласоподаватели ще решат в неделя дали да бъде наложена забрана за финансиране на компании, които произвеждат оръжия и други военни материали, което може да блокира инвестиции за милиарди долари, предаде AFP.

Швейцария вече наложи забрана за производство на ядрени, биологични и химически оръжия, както и на противопехотни мини и клъстерни боеприпаси. 

Сега обаче коалиции от групи за подкрепа на мира и левичарски партии смятат, че това не е достатъчно. Те искат конституционна поправка да направи незаконно финансирането на която и да е компания, произвеждаща какъвто и да е вид военна продукция, включително автомати, танкове и части за тях. Като част от швейцарската система за пряка демокрация, тяхната идея ще бъде сред въпросите, подложени на референдум в неделя. Изглежда инициативата, срещу която са правителството и парламентът, няма да мине, тъй като последни проучвания сочат 41% подкрепа за нея.

Но тя със сигурност предизвика напрежение, защото би забранила на швейцарската централна банка и пенсионните фондове инвестиции в компании с над 5% от приходи от продажба на военни материали и би лишила производителите на оръжия от кредитни линии в Швейцария.

Според доклад от този месец на изследователската група Profundo централната банка и големи банки, като UBS и Credit Suisse и други финансови институции, понастоящем имат 11 млрд. долара заеми и инвестиции в оръжейни компании, включително BAE Systems, Lockheed Martin и Northrop Grumman.

Привържениците на инициативата подчертават, че макар Швейцария да не участва като страна във въоръжени конфликти като страна, това прави нейният финансов сектор и настояват, че инвестирането в оръжейни компании е несъвместимо с швейцарския неутралитет. „Швейцарските пари убиват”, гласи текстът на един от плакатите в подкрепа на инициативата, изобразяващ танк оригами, направен от банкнота от 100 швейцарски франка.

Швейцарското правителство и парламент обаче смятат, че сегашното законодателство е достатъчно и предупреждават, че поправката „отива твърде далеч”, защото нейната дефиниция за оръжейна компания би блокирала инвестиции в компании като „Боинг”, „Еърбъс” и „Ролс Ройс”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният оперативен щаб е разформирован (обновена)

Националният оперативен щаб за коронавирусната епидемия е разформирован, считано от днес, съобщи правителствената пресслужба. Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари миналата година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните..

публикувано на 15.04.21 в 19:29

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск от утре

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви днес, че излиза в отпуск от утре, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев, за да работи по подготовката на новото правителство, което ще предложи ГЕРБ след получаване на мандат. На извънредно заседание на правителството Борисов заяви, че утре в Народното събрание ще бъде депозиран Планът..

публикувано на 15.04.21 в 18:45

Депутатите обсъждат създаването на комисия за ревизия на управлението

Парламентът се събира в петък на второто си пленарно заседание . Депутатите отново ще работят в старата сграда на Народното събрание, позната с емблематичния надпис на фасадата „Съединението прави силата“, а поради липсата на електронни пултове, които бяха пренесени в реновираната зала „Света София“ в бившия Партиен дом, гласуването ще бъде с вдигане..

публикувано на 15.04.21 в 17:35

Удължават срока за онлайн обучение на децата в предучилищна възраст във Варна

Областният кризисен щаб във Варна е взел решение обучението на 5 и 6 годишните да бъде и онлайн , във връзка с това, че градът е все още в червената зона по заболеваемост.Децата ще имат възможност до 29 април да преминават на дистанционно обучение, с предварително писмено уведомяване. Това съобщи  Стоян Пасев - областен управител на Варненска..

публикувано на 15.04.21 в 16:15

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост. Това каза директорът на Областното пътно управление във Варна - Румен Илиев. Той каза още, че до 16 часа днес ремонтът на фугата ще приключи и нормалната организация на движение ще бъде възстановена. По думите му ремонтните дейности се налагат заради неиздържливи заварки, като..

обновено на 15.04.21 в 15:57

Моловете отварят от утре

От 16 април отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове. От 16 април са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От 12 април вече се допускат културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти,..

обновено на 15.04.21 в 15:57
Община Каварна

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов остава на поста си

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов остава на поста си. Това решиха днес на тайно гласуване общинските съветници в морската община. С 8 гласа за отстраняването му, 7 против и два въздържали се предложението за предсрочното прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет не беше прието. Част от съветниците поискаха..

обновено на 15.04.21 в 15:56