Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил, сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата.

Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си. Това съобщават от платформата Деца на борда.

Небрежността в поведението на родителите се увеличава, когато детето пораства, когато времето за пътуване с автомобил средно на ден е кратко – около 30 минути, когато семейството няма достатъчно или не желае да отдели средства за столче за автомобил, когато семейството живее в по-малко населено място.

Най-често допусканите грешки при превозване на деца в автомобил са закопчаването на детето в столчето с дебели, зимни дрехи (77%); прекратяване на употребата на стол в кола, преди детето да е достигнало до нужния ръст и килограми (43%); разхлабване на коланите, откопчаване или изваждане на детето от столчето, докато колата е в движение (42%), както и превозването на детето в скута на възрастен или необезопасено на пасажерската седалка (36%). Разпространено е и ползването на столче за кола втора употреба (40%).

„Никой от нас не излиза от вкъщи с идеята, че ще претърпи инцидент на пътя. Но истината е, че никога не знаем какво ще ни се случи. За да запазим живота на детето си, то трябва да е винаги закопчано в правилно монтирано и подходящо за възрастта, теглото и ръста му столче. 60% от всички катастрофи се случват в града, затова без значение дали отиваме до другия край на града или до съседната улица, детето ни трябва да е винаги в столчето си и със затегнати колани“, казва Радослава Митрова от Деца на борда.

Грешките в поведението на родителите, според проучването, се дължат основно на липсата на достатъчно и качествена информация по темата за детската безопасност в автомобила – 6 от 10 родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване, 22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче, а 11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно.

Заради пропуски по отношение на безопасността обаче в България в автомобил загиват средно 15 деца всяка година, а броят на ранените достига 600. „Ако детето е право между седалките, дори при елементарна катастрофа – челен удар с 10 км/ч, има риск за живота на това дете. Ако детето е добре обезопасено, дори при челен удар с 50 км/ч, за живота му няма да има риск. И по-важното в случая не е катастрофата, а как сме се подготвили за нея. Нашата

задача като родители е да осигурим на децата си безопасност“, казва Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране – участник в едно от обучителните видеа на Деца на борда за безопасно превозване на деца в колата.

За идентифициране на категориите родители според тяхното поведение по отношение на децата в колата е изчислен KidsOnBoard Index. Индексът варира от 0 до 100, където 0 е обобщена оценка за най-рисково поведение, а 100 – за съобразено с всички правила за безопасност поведение. 77 е средната стойност на индекса за съвкупността участниците в проучването.

Родителите с KidsOnBoard Index над средния са най-голям дял – 62%, съответно 27% в групата на „стриктните“ и 35% - в групата на „отговорните“. Това са хората, които изобщо не допускат или допускат много рядко изключения от правилата и препоръките за безопасно превозване на деца. На другия полюс са 26% „небрежни“ и 13% „безотговорни“, които понякога или дори често пренебрегват изискванията и с това застрашават живота и здравето на децата си в случай на пътен инцидент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41