Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от Фондация „Николай Чудотворец“, работят хора с интелектуални затруднения. И за тях, както за всички други, годината е била трудна заради пандемията, но и изключително успешна. Оранжериите им вече са 5, клиентите им са стотици, а приятелите хиляди.


Няма по-подходящ ден от Международния ден на хората с увреждания, в който да заявим отново, че те съществуват, макар и често забравяни от държавата. Няма и по-подходящо място от „Чудната градина“, което да показва на практика, че тези хора съвсем неправилно и незаслужено от десетилетия са изтиквани в периферията на социалната ни ангажираност. Това заяви днес председателят на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич Мария Методиева.

Макар и много трудна годината за Чудната градина е била много успешна и много усилия са били положени за благоустрояването й, сподели един от нейните двигатели д-р Хасан Ефраимов.

Благодарение на даренията на фирма от Добрич, занимаваща се с преработката на етерично-маслени култури, Чудната градина вече имат и два фургона за почивка на работниците. Успели са да си направят сами и бетонни пътеки, наячили са се дори как сами да си поправят ВиК авария, мъчила ги с дни, без да има реакция от страна на водното дружество. Немалка подкрепа социалното предприятие получава и от община Добрич, без която голяма част от идеите не биха могли да се реализират, допълва още Мария Методиева.

Защо за тези хора Председателят на фондацията Мария Методиева отказва да говори като за хора с увреждания, а ги нарича хора с надежда, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41