Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от Фондация „Николай Чудотворец“, работят хора с интелектуални затруднения. И за тях, както за всички други, годината е била трудна заради пандемията, но и изключително успешна. Оранжериите им вече са 5, клиентите им са стотици, а приятелите хиляди.


Няма по-подходящ ден от Международния ден на хората с увреждания, в който да заявим отново, че те съществуват, макар и често забравяни от държавата. Няма и по-подходящо място от „Чудната градина“, което да показва на практика, че тези хора съвсем неправилно и незаслужено от десетилетия са изтиквани в периферията на социалната ни ангажираност. Това заяви днес председателят на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич Мария Методиева.

Макар и много трудна годината за Чудната градина е била много успешна и много усилия са били положени за благоустрояването й, сподели един от нейните двигатели д-р Хасан Ефраимов.

Благодарение на даренията на фирма от Добрич, занимаваща се с преработката на етерично-маслени култури, Чудната градина вече имат и два фургона за почивка на работниците. Успели са да си направят сами и бетонни пътеки, наячили са се дори как сами да си поправят ВиК авария, мъчила ги с дни, без да има реакция от страна на водното дружество. Немалка подкрепа социалното предприятие получава и от община Добрич, без която голяма част от идеите не биха могли да се реализират, допълва още Мария Методиева.

Защо за тези хора Председателят на фондацията Мария Методиева отказва да говори като за хора с увреждания, а ги нарича хора с надежда, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Традициите, свързани с 1 март, отбелязват прехода между зимата и пролетта и датират от предхристиянската епоха. Най-позната и разпространена от тях е закичването с мартеници от усукан бял и червен..

публикувано на 01.03.21 в 06:54

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53