Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненски журналисти определиха призьорите в Media AwARTs

Вече са ясни победителите в шестото  издание на годишните награди за култура и изкуство Media AwARTs. Номинациите се извършват от варненски журналисти, които отразяват културния живот в морската столица. С отличията се удостояват актьори, художници, скулптори, режисьори, издатели, танцьори, културни институции и др., които имат значими постижения и заслуги в областта на културата. 

Вижте отличените:

Акторът Стоян Радев – за идеята „Театърът чете от вкъщи“, реализирана от екипа на ДТ „Стоян Бъчваров“ в кризисен момент.

Музикантът Даниела Белчева – за дебютния ѝ албум „Acoustic Me“.

Юри Стойков – за работата му като композитор на електронна музика. 

Varna Dance Theater – за поредицата от танцови миниатюри, реализирани в градска среда през 2020 г.

Теменуга Маринова (преводач) и Теменуга Станчева (художник) - за книгата „Фантасмагория“ от Луис Карол.

Художничката Светла Косева – за изложбата й в Градската художествена галерия през 2020 г. и във връзка с 50-годишнината й.

Журналистът Нина Локмаджиева – за PR дейност в сферата на културата.

Галин Люцканов – за първата му книга „Английските интервюта“ с интервюта, публикувани във вестниците „Будилник“ и „БГ Бен“ във Великобритания.

Възпитаниците на Варненската детско-юношеска опера и студио „Балет“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна – за мюзикъла  „Магьосникът от Оз“.

Фотографът Росен Донев – за дългогодишната му дейност зад обектива при документиране на културните събития във Варна.

Борис Стателов –  за дългогодишната му дейност като галерист и собственик на първата частна галерия в България по времето на социализма, която работи вече повече от 3 десетилетия.

Христо Боев – за дейността му като преводач на съвременна румънска литература на български език и по-специално за превода на романа „Паяжината на паяка“ от Чела Серги (2020 г.).

В състава на журито са журналистите:  Веселин Златков,  Елена Владова,   Светлана Вълкова,  Светлана Ганчева, Юлия Кунева


ВИЖТЕ ОЩЕ
ДТ

Културните акценти за 19 януари

Две сценични театрални постановки – приказно пътешествие за най-малките и комедия – за порасналите, са включени в тазседмичния културен афиш на Община град Добрич. До 24 януари жители и гости на града ще могат да посетят постановки на Драматичния театър “Йордан Йовков” и на Държавния куклен театър “Дора Габе”. От началото на 2021 година, с отворени..

публикувано на 19.01.21 в 07:57
Галина Дурмушлийска

Галина Дурмушлийска: В българския фолклор народът ни ще намери и сила, и път!

Удоволствието да срещнеш музикант, който да завладее вниманието ти, хем с таланта и изпълнителските си качества, хем със споделеното знание и опит в разговор, е несравнимо изживяване. Тези, които го могат, печелят в пъти повече почитатели. Но умението да владееш аудиторията не е притежание на всеки. От една страна, ти е необходима харизма,..

публикувано на 18.01.21 в 20:05

Дворецът в Балчик с първи румънски гости, готви богат културен календар

След като  Румъния премах н а задължителната 14-дневна карантина за влизащите от България  и не изисква  PCR тест,  в Двореца в Балчик отчетоха посещения от северната ни съседка още в първия ден. Няма групови визити, но вече има запитвания за други дати, съобщи директорът на Двореца Жени Михайлова. Двореца в Балчик очаква една много по-добра..

публикувано на 18.01.21 в 13:00
Карта на българския език на ново място по света на Института за пългарски език, БАН

Как и защо се сменя име на държава или град

През 2011 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се оказа в много трудна ситуация. Тя пристигна на официално посещение в Мианмар, където военна диктатура беше на власт в продължение на две десетилетия, но сега страната беше на пътя на либерализацията, съобщава Би Би Си...

публикувано на 17.01.21 в 08:14

Валентина Бъчварова с изложба в родната Варна

От 15 януари до 15 февруари варненската Галерия 8 представя изложбата „СЛЕД 20 ГОДИНИ“ - живопис от Валентина Бъчварова. След самостоятелните изложби през 1995, 1996 и 1997 година варненската художничка отново ни заинтригува със своите 9 платна.  От 2 десетилетия тя живее в чужбина и родният град много и липсва. Новите картини обаче са рисувани..

публикувано на 15.01.21 в 17:09

В новия си век Варненският театър влиза с амбициозна програма

За 100-ния си рожден ден на 12 март 2021 г. екипът на Варненския театър подготвя юбилейно представление с режисьор Боян Иванов. Поводът за поканата към него е култовата му постановка „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от 2005 г., която дълго време шества на варненска сцена.   Сред режисьорите, с които ще работи театърът, са Бина Харалампиева,..

публикувано на 15.01.21 в 12:23

Започва филмовият фестивал MENAR

13-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка MENAR ще започне на 15 януари и ще продължи до 31 януари. Зрителите ще имат възможност да видят 30 пълнометражни и 12 късометражни филма. Всички филми ще може да се гледат на платформата @Neterra.TV в рамките на 2 седмици от цялата страна...

обновено на 15.01.21 в 08:33