Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май сертифицират Военноморския координационен център във Варна

Новият Военноморски координационен център във Варна ще събира и обобщава информацията за ситуацията в Черно море.
Снимка: Румен Сарандев

През май 2021 година ще бъде сертифициран Военноморският координационен център във Варна, който беше открит през юли и има за цел обобщаване и събиране на информацията за корабоплаването в Черно море и споделянето и с партньорите от НАТО и съюзниците. Това съобщи във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който проведе в щаба на ВМС оперативка с видеоконферентна връзка с видовете въоръжени сили. За Радио Варна, адмирал Евтимов посочи основните задачи на центъра.

"Нашата национална позиция е ние да допринесем, колкото се може повече за ситуационнта осведоменост в Черно море, за да можем като държава, разположена на границата на алинаса, да осигурим анализа на достатчъно индикатори и предупреждения, анализа на обстановката, което ще  спомогме при свеоевремнното взимане на  политико-военно решение. Ние имаме нашата ясна амбиция и ангажимент

Адмирал Емил Ефтимов каза още, че в понеделник, на заседание на Съвета по отбрана ще бъде обсъден доклада за стратегическия преглед на отбраната и програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 година, който ще бъде представен на Министерския съвет. Що се отнася до новите патрулни кораби за ВМС, адмирал Евтимов посочи, че през 2021 година , фирмата от Германия, спечелила договора за изграждането им, ще инвестира в технологичната база на МТГ „Делфин” и същинското строителство и залагането на кила на първия кораб ще стане в началото на 2022 година. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Парламентът отложи с една година либерализацията на пазара на ток

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро, предаде БНР.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 16:00