Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станете част от онлайн рубриката на Исторически музей “Ценностите на град Балчик"

В дни­те на пан­де­мия Ис­то­ри­чес­ки му­зей - Бал­чик ре­ши да съз­да­деруб­ри­ка за всич­ки, кои­то оби­чатиз­кус­тво­то и ис­то­рия­та, под над­слов "Цен­нос­ти­те на град Бал­чик". В нея му­зей­ни­те спе­циа­лис­ти пред­ста­вят ин­те­рес­ни пред­ме­ти, ар­те­фак­ти и ху­до­жес­тве­ни произ­ве­де­ния от фон­до­ве "Ар­хео­ло­гия", "Но­ва и най-но­ва ис­то­рия", "Ет­ног­ра­фия", "Ис­то­рия на бъл­гар­ски­те зе­ми 15 - 19 в." и Ху­до­жес­твен фонд.

“Ще над­ник­нем във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, ще ви пре­не­сем из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие”, ка­нят от бал­чиш­кия му­зей на вир­туал­на раз­ход­ка на стра­ни­ца­та си във фей­сбук.

В пър­ва­та част на руб­ри­ка­та Бал­чик ожи­вя­ва в ста­ри сним­ки и по­щен­ски кар­тич­ки от фон­да на му­зея (кар­тич­ки­те са да­ре­ние от Да­ниел За­рев).

“Бих­ме ис­ка­ли да Ви при­ка­ним, в дъл­ги­те и чес­то скуч­ни зим­ни дни, да из­ва­ди­те от куп­чи­на­та със ста­ри спо­ме­ни ва­ши­те скри­ти сък­ро­ви­ща, свър­за­ни с Бал­чик. Нап­ра­ве­те ни съу­час­тни­ци в пъ­ту­ва­не­то си към ми­на­ло­то. Очак­ва­ме ва­ши­те ма­те­риа­ли на стра­ни­ца­та или лич­но в му­зея!”, приканват от ръководството на ИМ - Балчик. 

При­пом­ня­ме, че с ми­нис­тер­ска за­по­вед зак­ри­ти­те му­зеи и га­ле­рии са зат­во­ре­ни до 21 де­кем­ври за­ра­ди въ­ве­де­ни­те вре­мен­ни про­ти­вое­пи­де­мич­ни мер­ки.

Подробностите чуйте от репортажа на кореспондента ни Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова остана на крачка от "Златен глобус"

В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“. Другите претенденти в категорията, освен Мария Бакалова за участието й в продължението на Борат, бяха Кейт Хъдсън, Мишел Пфайфър и Аня Тейлър-Джой. По-рано, комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър откриха 78-а церемония за..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Културни прояви на 1 март в Добрич

Награждаване на отличените от конкурса "Мартеница ти дарявам" ще се проведе в 10ч. в голяма заседателна зала на Община град Добрич.  Организатор на конкурса са Община град Добрич и „Екопак България“ АД; Мартенички чудни! – онлайн утро с беседа по повод 1 март – Ден на мартеницата, очаква децата в Добрич тази сутрин в 10.30ч., а следобед, в..

публикувано на 01.03.21 в 06:52

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06