Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във време на пандемия airbnb имотите са по-привлекателни за туристите

| обновено на 14.12.20 в 13:42

Във време на пандемия airbnb имотите се оказват по-привлекателни за туристите. Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България.

По думите му, част от наемодателите в платформи като airbnb - за кратковременно отдаване под наем на жилища дори са реализирали по-големи приходи в сравнение с предпандемичната 2019 г. Иначе, в началото на все още настоящата година, между 10 и 14 хил. по неофициални данни са имотите, които се отдават под наем в България чрез платформата. Колко са те в момента е трудно да се каже.

Големите предизвикателства за наемодателите, но и за отсядащите - предимно български туристи, са освен сривът в туристическия поток - по експертни оценки той се изчислява на 80-90 на сто, но и факта, че през есента и зимата, Варна е град почти без туризъм. Това важи особено за тази година.

Все пак не можем да спрем хората на пътуват, но се налага въвеждането на повече технологии и иновации при настаняването на туристите. Това означава безконтактно настаняване, въвеждането на блокчейн за следене да достъпа и др.

Как се разви пазарът през 2020 в района на Варна, където се отдават под наем близо 2000 имота? Отговорите чуйте в интервюто с него.

Пазарът се саморегулира, но въпреки това остава проблемът със сивия сектор, смята и Руслан Петков - управител и собственик на пропърти мениджмънт компания, която управлява над 40 имота в платформата airbnb във Варна.

Редуцират се най-вече имотите в по-крайните квартали и в по-ниския ценови клас. Част от наемодателите преминават и към т.нар. средносрочно или дългосрочно отдаване под наем, в опит "да закърпят бюджета".

Целият разговор с Руслан Петков може да чуете в звуковия файл.

Как изглежда един "безконтактен" апартамент във Варна може да видите в снимките.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28

Готвят европейски регламент за работещите в "home office"

Европейският парламент призовава за закон на Европейския съюз, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства извън работното време, както и да бъдат определени минимални изисквания за работа от дома. Очаква се изготвянето на регламент, който да изясни условията на труд, работното време и времето за..

публикувано на 13.04.21 в 09:45

Лесна работа: За шоколадовия сладолед и историческите крачки на човечеството

Здравейте! Днес имам една история със сладолед. Свързвам я с идеята, че важните неща не се случват непременно в патетична обстановка и това не променя същността им. Днес е ден на авиацията и космонавтиката, а бих казала - и ден на великите постижения, на волята за нови открития и страстта за знания. Ден на търсещия човек. В наше време все по-рядко..

обновено на 12.04.21 в 16:52

Набират нови астронавти, предимно жени

Европейската космическа агенция /ЕКА/ набира нови астронавти единадесет години след последния подобен конкурс. Агенцията е създадена през 1975 година и досега само 3 пъти е правила подбар на астронавти. Сега Европейската агенция обяви, че искат да подготвят между четири и шест нови астронавти, предимно жени ,..

публикувано на 12.04.21 в 12:49