Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови билети за многократно пътуване в обществения транспорт във Варна

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Въвеждат нови билети за многократно пътуване в обществения транспорт във Варна.

За това гласуваха днес общинските съветници от ПК "Финанси и бюджет". "За" гласуваха 11, трима се въздържаха и един беше "против". Новите билети ще са за време, а не за изминато разстояние. 

Радио Варна припомня, че с досегашния билет от един лев хората могат да се возят един час. 

Времевите билети, които ще бъдат на стойност от 1,50  и1,80 лв., ще могат да се използват съответно за час и половина и два, с неограничен брой прикачвания по всички линии на общинския превозвач. Другата възможност е и целодневен билет за 4 лева. Ще има карта за десет лева, с възможност за 11 пътувания, съобщи зам. кметът Пейчо Пейчев. 

Хартиен билет, закупен от машината в автобуса или тролейбуса, не е необходимо да се валидира. Това е задължително при прекачване в друго превозно средство.

Остава и досегашното изискване, при закупуване на хартиен билет от машина за продажба на билети, намиращи се на спирките, той да се валидира в превозното средство. 

Промените в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна определя новите цени на превозните документи, като билетите ще се два вида - на хартиен носител от машините за продажба, и електронни, които ще се закупуват от сайт или мобилно приложение.

Председателят на бюджетната комисия Бранимир Балачев обясни, кое е новото в този метод за разплащане:

Решението на съветниците трябва да бъде гласувано или отхвърлено на общинската сесия, която  ще се състои тази седмица.

Какъв билет можем да закупим?

1. Билет за пътуване на хартиен носител от МПБ

60 минути - 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен -4,00 лв.

2. Електронен билет за пътуване

60 минути – 1,00 лв.

90 минути – 1,50 лв.

120 минути – 1,80 лв.

Целодневен – 4,00 лв.

3. Извънреден билет за пътуване (системен бон)

60 минути – 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен - 4,00 лв.

4. Билет за нередовен пътник;

60 минути ~ 30,00 лв.

5. Електронна предплатена карта за пътуване 10 лева - 11 часа времепътуване */1 пътуване бонус Картата може да се зарежда с различна сума.

На всеки 10,00 лв. се получава 1 пътуване в рамките на 1 час бонус. 6. Електронна абонаментна карта - Свободна: 1 линия 1 месец - 35,00 лв. Всички линии 1 месец - 50,00 лв. 7. Изгубена повредена от пътника електронна карта - 2,00 лв.

 8. Дефектна карта – подновява се без допълнително заплащане;

При възникване на въпроси, гражданите, ползващи градския транспорт във Варна, могат да се обръщат към ОП "ТАСРУД" на телефон 0700 20 280 или tasrud@mail.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37