Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 16 декември

Втората за тази година експедиция за изследване на рибните запаси в Черно море е протекла много трудно заради пандемията от коронавирус. Това съобщи ръководителят на експедицията доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Някои от членовете на екипажа на изследователския кораб са се заразили с Ковид-19. Те са били сменени, а плавателния съд е бил изолиран за известно време. Освен това е станала и малка авария, която допълнително е утежнила ситуацията. Наложило се експедицията да бъде удължена, но въпреки проблемите тя е приключила успешно. Какви са резултатите от есенната експедиция ще разберете от разговора с Виолин Райков.

Приключиха дейностите по изграждането на рибарското пристанище в местността Карантината във варненския район „Аспарухово“, съобщиха от община Варна. Готова е основната сграда със смесено предназначение с обществени, търговски и обслужващи площи. На първия етаж е предвидено създаване на рибна борса - за обработка, съхранение и продажба на прясна риба. На втория етаж - ще бъде разположена административната част, а на третия ще има рибен ресторант. Твърденията, че съоръжението в района на Карантината ще бъде използвано като яхтено пристанище са спекулации, това каза за морскотго предаване главният архитект Виктор Бузев.

Обикновено дори и през зимата районът около Морската гара във Варна кипи от живот. Сега ситуацията е малко по-различна. Заведенията наоколо затвориха заради ограничителните мерки свързани с коронавируса, клиентите ги няма, а тези, които искат да се поразходят край морето се броят на пръсти. Единствените, които не се плашат и винаги са на пост, са рибарите. Срещаме с двама от най-големите зевзеци от Морска гара.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28