Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят се 50 доброволци във Варна

3
Отрядът доброволци към Община Варна
Снимка: личен архив26 доброволци работят в момента към Доброволческото формирование към община Варна. По норматив за град като Варна трябва да са до 76 души. Това каза за Радио Варна, ръководителят на отряда Руси Русев Той призовава всички хора, които имат желание да помагат, да се включат към отряда доброволци. Ще бъдат обучени в рамките на 1 година, за да участват пълноценно при нужда.

От този месец членовете на отряда помагат на медиците от "Бърза помощ" при пренасянето и транспортирането на трудноподвижни болни. Първият сигнал, на който се отзовават, е за транспортирането на жена от дома й до центъра по хемодиализа във Варна. Доброволците помагат когато в конкретен случай не може да се отзове втори медицински екип или такъв на службите на пожарна безопасност. Екипирани са с гащеризони, маски, шлемове и ръкавици и спазват всички мерки за безопасност при оказване на помощ.

По време на първата изолация много хора не можеха да излязат от дома си, за да си набавят необходими продукти и тогава тази работа поеха доброволците от отряда, разказа Руси Русев. Реагирали са на 7-8 повиквания на ден. Той посвещава голяма част от времето си на доброволен труд още от 2013 година. Днес е на 35 години и убеждението да помага на хората е още по-силно. Руси Русев е сред първите, които тръгват по магазини и аптеки да купуват продукти на възрастни хора в началото на ковид-пандемията.

Не се страхува, че може да се зарази с коронавирус, защото го е преболедувал скоро. Смята, че е нормално хората да се притесняват да не се заразят. Сред доброволците от отряда, обаче,  няма голям страх от зараза. Всеки, който е станал доброволец е една идея по-безстрашен, споделя Русев.

След всяка доброволческа акция се усеща голямо удовлетворение сред отряда, раказва още той. Хората им благодарят, отправят им най-добри пожелания - да са здрави и да не спират да помагат. Това е нашата награда, казва още доброволецът.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11

Промени в Наредба дават допълнителни точки за децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес при кандидатстване

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Водещ остава принципът на уседналост, но допълнителни точки ще получават децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес. Целта на тази промяна е да се ограничи фиктивната..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г. Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас..

обновено на 14.04.21 в 13:39

Влиза предложение за синя зона за паркиране в Балчик

В срок до 7 май Община Балчик трябва да изготви план за фи­нан­со­во оз­дра­вя­ва­не, а до 21 май да про­ве­де дистанционно пуб­лич­но об­съж­да­не на пла­на с мес­тна­та об­щност. Припомням, че п ро­це­ду­ра  се открива с решение на Общинския съвет от 8 април, тъй като с по­ред дан­ни­те от го­диш­ния от­чет за ка­со­во из­пъл­не­ние на..

публикувано на 14.04.21 в 12:52
Свлачището

Естакада над панорамния път за Златни пясъци предвиждат в района на свлачището "Трифон Зарезан"

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Заседанието отново беше в YouTube канала на местния парламент. След половинчасов дебат по дневния ред съветниците преминаха по същество към трите точки на извънредното заседание. Да започне възстановяването на панорамния път за Златни пясъци в района на..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. Не е редно и аз..

публикувано на 14.04.21 в 11:33