Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рушаща се триетажна сграда в Тервел може да бъде преустроена в модерен комплекс

Рушаща се триетажна сграда - доскоро собственост на Висшия съдебен съвет, която с постановление Министерският съвет предостави на община Тервел, може да бъде превърната в модерен жилищен комплекс, съобщават от кметската управа.

В сградата, която е в идеалния център на Тервел, могат да бъдат обособени две зони - жилища за млади специалисти и апартаменти за нуждите на общината в кризисни ситуации, поясняват от кметската управа за подготвената концепция. Всеки от етажите и сутеренът разполагат с по 831 квадратни метра застроена площ. Общината е готова да предоставя безвъзмездно или срещу минимален наем жилища на млади семейства и квалифицирани специалисти, за да смекчи демографския проблем в региона.

В другата зона, която има отделен вход, могат да бъдат временно настанявани деца и жени при сигнали за домашно насилие, както и изоставени от близките си възрастни хора, допълват от общината. Базата ще може да се ползва и от екипи на гражданска защита и енергоразпределителното дружество при овладяване на кризисни ситуации през зимата. Ще се осигурява подслон и за археолози, които работят на исторически обекти в общината, а също и за деца и младежи - участници във фестивали, пленери и други прояви в региона.

В реконструкцията на сградата, според предварителните разчети, ще бъдат инвестирани над 1 000 000 лева, посочват от кметската управа, която е готова да възложи изготвянето на технически проект. Преди Общинският съвет да се произнесе за преустройството на сградата, общината апелира и местните хора да дадат мнение и да се включат в обсъждането.\БТАВИЖТЕ ОЩЕ

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30

Адресите без вода този следобед

Варна: - част от курортен комплекс Чайка от 10,30 часа до около 17 часа; - районът около ф-ка "Христо Ботев" и Барутен погреб от 12 ч. до около 17 ч.; - част от кв."Трошево" от 13 ч. до около 19 ч.; - районът между улиците: "1-ви май";"Г.Стаматов";"Нишава" и "Св.Кирил и Методи" от 9 ч. до около 17 ч. Добрич: ул...

публикувано на 19.04.21 в 15:21
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на ДПС. На снимката: Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Аймед Ахмедов.

ДПС с подкрепа за правителство от трите нови партии в Народното събрание

Имахме възможност вечерта на изборите, а и след това да изразим нашата оценка за провелите се избори и сега ще повторим. Ние разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна, промяна в няколко насоки – да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възстановим политическата..

публикувано на 19.04.21 в 15:01

Кметът на Бяла: На "Прокурорския плаж" се прави брегоукрепване

Снимки на тежкотоварен автомобил до брега на морето на плажа в Бяла изпратиха в редакцията ни слушатели с въпроса какво се случва? Кметът на община Бяла Пеньо Ненов отговори за Радио Варна, че това е „чисто брегоукрепване”. Става въпрос на южния плаж на Бяла, от водната пързалка до плаж „Шами”, мястото е популярно сред местните като..

публикувано на 19.04.21 в 13:57

Стадион "Варна" ще бъде завършен през 2022 година?

Очак ваме стадион „Варна“ да бъде завършен през 2022 година. Представен бе планът за 2021  година, в който се предвижда още тази година да бъде изградена официалната трибуна и по часовниковата стрелка да започне да се затваря обръчът около стадиона.   Това коментира Бранимир Балачев, зам.-председател на Общински съвет – Варна. Балачев..

обновено на 19.04.21 в 13:52

Мая Димитрова, депутат от БСП: Хоризонтът на новото НС е непридвидим

Хоризонтът на съществуване на новото Народно събрание на България е непредвидим. Мнозинството, което се постигна по някои от вече гласуваните решения, не е постоянно и това се доказа с отхвърлянето на Мораториума за продажба на общински болници, внесен от коалицията „БСП за България“. Това заяви депутатът от 45-то Народно събрание от ПП БСП Мая..

публикувано на 19.04.21 в 13:43
община Аврен

Срещи за обществения транспорт с жители на 8 населени места в Аврен започват от днес

Общественият транспорт по автолиниите от авренските села Садово и Круша до Варна и обратно е под въпрос. Според превозвача липсват желаещи да го ползват, което създава риск тези линии да бъдат преустановени. Това е и причина от днес да започнат поредица от срещи с местните жители, превозвача и общинската администрация, за да се вземе..

обновено на 19.04.21 в 13:25