Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празниците не са време за емоционално шофиране

Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

На 26 и 27 декември се очаква в Северна и Северозападна България дъждът да премине в сняг. Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

ПЪТНА ПОЛИЦИЯ СЪВЕТВА:

1) Прегледайте осветителната система на своя автомобил; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

2) Пътувайте през светлата част на денонощието. Не поставяйте предварително час за пристигане. Пътуването през зимата често е непредвидимо. Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния!

3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!

4) Винаги поставяйте предпазни колани!

5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни. Съобразявайте скоростта.

Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

8) Подготви се за непредвидени ситуации и аварии:
Заредете мобилния си телефон и вземете със себе си зарядно устройство. Подсигури се с достатъчно вода и храна за път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш. Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни елементи на връхната си дреха!
2) При пресичане спрете или намалете музиката, свалете слушалките! Помнете, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!
3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!
4) Дори да сте с предимство, убедете се, че шофьорът е възприел намеренията Ви, и едва тогава пресечете.
5) Не тичайте, за да хванете автобус, тролей, трамвай! По-добре изчакайте следващия, макар че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагане на компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка. Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31